Meghatározott feltételek mellett kivételes rokkantsági ellátást kaphatnak januártól azok a megváltozott munkaképességű emberek, akik nem rendelkeznek elegendő biztosítási idővel. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) üdvözli a lépést, de arra figyelmeztet, hogy a szigorú feltételek miatt így is lesznek olyanok, akik ellátás nélkül maradnak, és a kapható összeg is rendkívül alacsony.

 
Illusztráció - Shutterstock

A megváltozott munkaképességűekre vonatkozó törvény 2012-es módosításával sokakat teljesen kizártak az ellátásból.

Olyanokat például, akik a jogosultság megállapításakor nem rendelkeztek megfelelő biztosítási idővel. Ezen a helyzeten igyekszik enyhíteni a törvény újabb módosítása.

Eszerint a kivételes rokkantsági ellátást azok vehetik igénybe, akinek a rehabilitációs hatóság minősítése alapján az egészségi állapota 50 százalékos vagy kisebb mértékű, legfeljebb öt éven belül eléri az öregségi nyugdíjat, akinek korábban a biztosítási idő hiánya miatt utasították el a kérelmét, de rendelkezik legalább a szükséges biztosítási idő felével.

Fontos tudni, hogy a kivételes ellátás összege lényegesen alacsonyabb lesz annál, mint ami az érintett részére rokkantsági ellátásként megállapítható volna, ha rendelkezne elegendő biztosítotti idővel.

Például az a megváltozott munkaképességű ember, aki a minősítés alapján kizárólag folyamatos támogatással foglalkoztatható, rokkantsági ellátásként idén havi 48 050 forintra jogosult. Ha azonban kivételes rokkantsági ellátást állapítanának meg neki, annak az összege csupán 31 230 forint lenne (de akár havi 18 730 forint kivételes rokkantsági ellátás is megállapítható).

„Bár üdvözlendő, hogy a kormány belátta: nem lehet ellátás nélkül hagyni egészségkárosodott embereket csak azért, mert önhibájukon kívül nem tudtak elegendő biztosítási időt szerezni, a kivételes rokkantsági ellátás így sem fog sokaknak segíteni – mondja Kovás Ágnes, a MEOSZ elnöke. – Lesznek olyanok ugyanis, akik az előírt biztosítotti idő felével sem rendelkeznek, vagy az előirányzott költségvetési keret kimerülése miatt nem fognak ellátást kapni egy ideig. Azok számára sem jelent majd érdemi segítséget, akik megkapják, az alacsony összeg ugyanis nem fogja tudni pótolni a kiesett jövedelmüket.”
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!