Március végén megszűnik a letelepedési kötvények értékesítése – ezt az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) az „elmúlt évben kialakult kedvező finanszírozási helyzettel” magyarázta.

A 2013 júniusában startoló „honfoglaló akció” során összesen egymilliárd eurónyi (mintegy 3410 milliárd forintnyi) kötvényt értékesítettek: a Magyar Nemzet számításai szerint mindent összevetve a tranzakciókon 8,7 milliárd forintot bukott az állam. Pedig a Rogán Antal ötlete alapján megszületett kötvényprogram indulásakor az ÁKK nyereséggel számolt, de a biznisz leginkább gyanús hátterű offshore cégeknek volt kifizetődő, és nem az államnak. A Fidesz közeli, leginkább Rogán Antalhoz és Habony Árpádhoz köthető offshore cégek, amelyek az értékesítés kizárólagos jogát birtokolták, a 444.hu szerint 112 milliárd forintnyi haszonhoz jutottak.

Tavaly október végéig négyezer kötvény talált gazdára. A kötvények legnagyobb részét Kínában értékesítették, ahol a kivezetés hírére állítólag roham indult a kötvényekért. Emellett néhány száz darabot értékesítettek az arab országokban, Délkelet-Ázsiában, Oroszországban és más posztszovjet államokban. A leginkább az árusítócégek bukszáját duzzasztó kötvényt a bevezetése óta támadták, az „utolsó koporsószeg” talán az volt, amikor a Jobbik ennek megszüntetéséhez kötötte a bevándorlásellenes alkotmánymódosítás megszavazását, amit a szélsőjobboldali párt végül nem támogatott.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!