Szaporodnak a nézetkülönbségek a Fidesz és a KDNP között, de a Fideszen belül is egyre több a véleményütközés. A konfliktusok eddig csak nyilatkozatcsatáig jutottak.

 
Fidesz-KDNP vita: eddig csak nyilatkozatcsatáig jutottak

Hónapok óta tartanak a „határvillongások” a Fidesz és a KDNP között. Még nyáron, az alkotmánybíró-jelölés ügyében kezdődött: a kereszténydemokraták azt hitték, hogy a két üres hely egyikére ők jelölnek, de Orbán Viktor váratlanul Stumpf Istvánt jelölte. A KDNP lenyelte a békát. A 98 százalékos különadóról hozott alkotmánybírósági döntés után a KDNP nem állt Lázár János frakcióvezető javaslatai mellé; Harrach Péter a bejelentést követően azt mondta, nem volt semmilyen egyeztetés, és meglebegtette, hogy a KDNP tartózkodik, vagy nemmel szavaz. De nem tette. Aztán jött az oktatás: Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának elnöke nem egyszer „nekiment” Hoffman Rózsa államtitkárnak. A vitában Orbán Viktor igazából egyik fél mellé sem állt, csak csillapítani próbálta a kedélyeket.

A konfliktusok a február eleji siófoki koalíciós frakcióülésen is folytatódtak. A Népszabadság arról írt, hogy „soha nem látott vita alakult ki” az alaptörvény kapcsán, miután a Salamon László vezetésével kidolgozott 16 oldalas alkotmánykoncepciót visszaminősítették vitaanyaggá, és a Fidesz változatában nem szerepelt a magzati élet, a házasság (egy férfi, egy nő) és a család alkotmányos védelme. A KDNP ultimátumot intézett a Fideszhez: vagy nincs alkotmány, vagy benne lesznek a kereszténydemokraták számára lelkiismereti kérdésnek tekintett kitételek. Végül olyan megoldás született, amelyet mindkét fél saját sikereként „adott el”, ezért a most készülő normaszöveg ismerete nélkül nem világos, hogy pontosan mi is szerepel majd az alkotmányban. Az biztos, hogy az abortusz tilalma nem.

A melegfelvonulás rendőrségi betiltása szintén eltérő reakciókat szült: a KDNP üdvözölte a döntést, míg Szájer József fideszes EP-képviselő öngólról beszélt. Prolongált a vita a határon túli magyarok választójogának tekintetében: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes többször is beszélt arról, hogy nincs „másodrendű” állampolgárság, míg a Fidesz politikusainak véleménye a „diszkriminációtól mentes választójogtól” (Kövér László házelnök) a választható kettős állampolgárokon át (Kósa Lajos pártalelnök) a „fél szavazati jogig” és a határon túliak listájáig (Gulyás Gergely képviselő) terjednek.

Budapesten lényegében azóta áll a bál, hogy Tarlós Istvánt, a Fidesz jelöltjét megválasztották főpolgármesternek. Már személyzeti politikájával kivívta a kormánypártok haragját, mert nem kifejezetten a Fidesz-tábor szakemberei közül válogatott. Az öntörvényűségéről ismert, egyébként párton kívüli politikus rövid idő alatt összetűzésbe került a kormánnyal, a frakcióval és saját fideszes helyettesével is, a BKV állami támogatása, a távhődíjak befagyasztása és a fővárosi kórházigazgatói pályázatok ügyében. A II. kerületi fideszes Láng Zsolt polgármesterrel pedig a budai fonódó villamosok miatt tart hetek óta a vita. Ám a Fidesz sincs eszközök híján: a parlament, fideszes polgármesterek javaslatára, úgy döntött, hogy Budapesten a helyi iparűzési adó (hipa) kivételével minden egyes adónem kivetési joga a kerületi önkormányzatokhoz kerül, a hipa bevételeit pedig országosan terítik, amivel szintén milliárdos bevételtől esett el a főváros.

A Fideszen belül sincs mindenben egyetértés. Pár napja Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes egy lapinterjúban „szólt be” Lázár Jánosnak, mondván: nem tartja jónak, hogy átfogó jogszabályok is egyéni képviselői indítványként kerülnek a parlament elé, és nagyobb fegyelmet kellene tartani a képviselőcsoportban. A frakcióvezető megnyugtatta a minisztert, hogy a miniszterelnök és kormánya elvárásainak megfelelően végzik feladataikat, de megjegyezte, hogy valakinek most már dolgoznia is kell. A pengeváltás nem előzmény nélküli: decemberben a frakció és Navracsics vitájában Orbán Viktor a képviselőcsoport mellé állt, amikor az Rogán Antal alkotmánymódosító javaslatát támogatta a médiahatóság elnökének rendeletalkotási jogát illetően. Végül a miniszterelnök-helyettes fegyelmezetten megszavazta a módosítást.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!