A 4-es metrótól elvont 10 milliárd forinttal támogatja az állam Budapest tömegközlekedését, utólag szerződtették az Orbán Viktornak tapsoló statisztákat, „kisanyámnak” és „nyaligátornak” nevezett egy fideszes honatya két LMP-s képviselőt, a honvédelmi tárca lakásbotrányait vizsgáló államtitkár szintén kedvezményesen vásárolhatta meg a saját otthonát, és akkor még nem beszéltünk az alkotmányozás aktuális fejleményeiről.

 

Kezdjük a legfrissebbel: Hende Csaba volt a kabinettitkára Für Lajos honvédelmi miniszternek, amikor 1994-ben meghozták a honvédelmi ingatlanok elidegenítését megengedő rendeletet – írta szombaton a Népszabadság. A lap szerint kedvezményesen vásárolhatta meg otthonát korábban Fodor Lajos közigazgatási államtitkár is, aki most az előző kormány honvédelmi lakásbotrányainak feltárását végzi. A Honvédelmi Minisz­térium szerint „egyszerűen méltatlan” az 1994-ben hivatalban lévő tisztségviselők felelősségét keresni a 2002 és 2010 közötti időszak etikátlan joggyakorlata miatt, Fodor és Deák János miniszteri biztos pedig „jogszerűen és az etikai normák betartásával vásárolták meg lakásukat”.

A pénteki Magyar Közlönyben megjelentek szerint 10 milliárd forintot vonnak el a 4-es metró építésétől, ezt juttatják rendkívüli támogatásként a fővárosi közösségi közlekedésre.

Csak a március 15-i ünnepség után kötöttek szerződést az Orbán Viktornak tapsoló 500 statisztával. A magyarázat szerint nem feketén akarták dolgoztatni őket, csak „futtában történt aznap sok minden, mire regisztráltuk a statisztákat, a szervezők már vitték is őket húszas-harmincas csoportokban a múzeum lépcsőjére. Ezért tudtuk csak később aláíratni velük a papírt. De minden jogszabályszerűen zajlott” – nyilatkozta Rácz Péter, a Starcast Ügynökség tulajdonosa.

Kirúgási hullámot indított el, hogy nem támogatta a kormány átnevezési javaslatát a Földrajzinév-bizottság. A testület egyes tagjai néhány nappal azután kapták meg felmondólevelüket, hogy leszavazták a Ferihegyi repülőtér nevére tett kormányjavaslatot, mert úgy vélték, a kormány által javasolt Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér név bonyolult, és nem menne át a köztudatba. A „renitensek” közül néhányat nem a bizottságból távolítottak el, hanem a bizottsági tevékenységüktől független munkahelyükről. A legfrissebb kormányrendelet szerint a bizottság helyett ezentúl a kormány dönt a hivatalos földrajzi nevekről, ha ehhez kiemelt közérdek fűződik.

A parlamentben is zajlottak az események. Hétfőn például Szabó Tímea (Lehet Más a Politika) a folyamatosan bekiabáló Tasó Lászlótól (Fidesz) érdeklődött, hogy nem lehetne-e legalább egy felszólalást csöndben végighallgatni. A válasz: „te mit pofázol bele, kisanyám”? Tasó elismerte a kisanyámozást az [origo]-nak, de szerinte annak „voltak előzményei”. A képviselő állítólag már azon felháborodott, hogy alig ért véget a megemlékezés az autóbalesetben elhunyt Arnóth Sándorról, egy jobbikos képviselő azonnal elkezdte szidni a kormányt, majd Jávor Benedek is Lázár szombaton nyilvánosságra került beszédét („akinek semmije sincs, az annyit is ér”) emlegette, és „Paks-mentes Magyarországról” beszélt, ami „butaság”, ezért mondta neki azt, hogy „nyaligátor”. Ekkor szólt rá Szabó Tímea.

Az alkotmányozás továbbra is kimeríthetetlen tárháza az abszurditásoknak. Az alaptörvény-tervezetek vitájában például Kövér László házelnök fideszes képviselői minőségében úgy fogalmazott: az előző kormány biológiai értelemben is tönkretette az országot, továbbá célzott arra, hogy a szocialisták mindig is csak az erő nyelvén tudtak beszélni. A nemzeti konzultációra bocsátott, a fideszes érvelés szerint alaposan előkészített alaptörvény elfogadása előtt pár héttel még mindig „berögtönöznek” olyan javaslatokat, mint a KDNP által többször is – Stágel Bence képviselő és Rétvári Bence államtitkár által – felvetett választójogi korhatár 16 évre csökkentése . Varga Mihály, a miniszterelnökséget vezető államtitkár pedig arra való hivatkozással, hogy „vannak maguktól értetődő dolgok, amiket az alkotmánynak tartalmaznia kell”, belefoglalná, hogy Magyarország fizetőeszköze a forint. Ha majd bevezetjük az eurót, az alkotmányt is módosítani kell, de Varga szerint ez nem rövid távú probléma. A kapkodás jeleit mutatja az a tény is, hogy kimaradt az alaptörvény angol nyelvű fordításából annak első fejezete, a Nemzeti hitvallás, és más szövegrészek is hiányosak, pontatlanok. Az Európai Parlament képviselőinek szánt anyag Szájer József szerint „nyers fordítás”.

Az alkotmányozásban egyébként nagyvonalú becslések szerint a Fidesz–KDNP harmada sem vesz részt, és a képviselők mindig oda ülnek az ülésteremben, ahol a felszólaló éppen beszél, hogy így leplezzék az üres padsorokat. A legnagyobb átülők egyike, Kontur Pál azzal magyarázta a vándorlást, hogy „ha valaki mellett ott ülünk, az biztonságot ad. Ez olyan, mint a család”.

Bár a folytonos rögtönzések miatt továbbra is csak találgatni lehet, hogy mi lesz az új alkotmányban, Orbán Viktor a jelek szerint már tudja. A jelenlegi Magyar Köztársaság miniszterelnöke ugyanis már az új alkotmány szerint bélyegez. A hivatalos dokumentumokon már hónapok óta a „Magyar­or­szág miniszterelnöke” felirat szerepel a pecséteken, a még el nem fogadott alkotmánytervezetben szereplő címerrel.

 

 

Nem csak abszurd, hanem megdöbbentő mondatok is elhangzottak a héten. „Horn Gyula hóhér volt. Hóhér volt a javából” – jelentette ki Wittner Mária a volt kormányfőről. A fideszes képviselő úgy fogalmazott: „most pontosan a miniszterelnökünknek a jóvoltából, az önök, az én adómból és mindenki adójából, de emberségből, már három éve ott kezelik, és ott vergődik a Honvéd Kórházban, mert képtelen meghalni”. A Fidesz reakciója: „itt egy kegyetlen megtorlásba és diktatúrába torkolló szabadságharc túlélői­nek egymás közötti vitájáról van szó”.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!