Elfogadhatatlan és Európában példátlan, hogy a kormányoldal nemcsak, hogy nem törekszik az államfőválasztással a nemzet egységének megvalósítására, de ezt még büszkén hirdetik is – reagált Botka László, az MSZP választmányának elnöke Kövér László ideiglenes köztársasági elnök újabb szocialistaellenes kirohanására.

 
Eközben a Sándor-palotánál: zenés őrségváltás a turisták örömére

Kövér a Hír Tv-nek nyilatkozva azt mondta: az MSZP jól teszi, ha nem vesz részt Áder János megválasztásában, „mert legalább nem rontja el a látványa az ünnepet”. Hozzátette: „az lenne jó, ha egyáltalán nem lennének a parlamentben, morális értelemben egy botrány, hogy ők ott vannak”. Kövér az MSZP-n túl is osztotta a sallert és a kokit. Az LMP-ről úgy fogalmazott: „mitugrász agresszív, kivagyi kisebbség diktál, az SZDSZ legrosszabb vonásait idézi föl mindaz, amit az LMP csinál. Jelzőkben bővelkedő mondatokkal alázta az újságírókat is Schmitt Pál plágiumbotránya kapcsán: „mindenkinek végig kell majd gondolnia, aki hasonló pozícióra pályázik, hogy az egész életét, életpályáját felteszi-e, csak azért, hogy néhány nyikhaj, senkiházi, utolsó, tollforgató terrorista, az úgy gondolja, hogy rajta keresztül lehet a legtöbbet ártani a politikai ellentábornak”.

Mesterházy Attila szerint Kövér László az ország felét megsértette a mondataival, amikor az MSZP-t, az LMP-t és az újságírókat is „ócsárolta”. Kitért arra, hogy a fideszes politikus nyilatkozatában nem érintette a Jobbikot. Mesterházy szerint „a Jobbik jól mutat azon a rendezvényen, ahol az új pártkatonát választják meg a köztársaság elnökének”. Az MSZP- választmány egyhangúlag támogatta tegnap a frakció álláspontját, hogy a szocialista képviselők ne vegyenek részt Áder János megválasztásában.

 

Nyílt levelet ír szombaton az Európa Tanács (ET) főtitkárának az MSZP, amelyben arról kérdezik, hogy az általa irányított testület szerint elfogadható-e az, amit a kormány a Velencei Bizottság által felvetett vitás kérdésekben tesz – jelentette be Mesterházy Attila. A 2014-es választásokra való felkészülés során az MSZP megindította programalkotási folyamatát. Ennek során szombaton első olvasatban megtárgyalták és el is fogadták az Ajánlat Magyarországnak című keretprogramot, amit társadalmi vitára bocsátottak. Erről a következő hónapokban a lehető legtöbb társadalmi, civil és szakmai szervezet véleményét akarják kikérni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!