A közbeszerzési törvény 1995-ös elfogadása óta körülbelül 90 ezer közbeszerzést bonyolítottak le, ám ezekről egységes, átlátható adatbázis azóta sem készült. Ezen felbuzdulva a Budapesti Corvinus Egyetem Korrupciókutató-központja nekilátott elkészítésének.

Eddig mintegy 83 ezer közbeszerzést dolgoztak fel, és azt már meg lehetett állapítani, hogy a választások éveiben jelentősen növekszik a lezárt közbeszerzések száma. Ez fokozottan volt jellemző a 2010-es évre. A Korrupciókutató-központ beszámolójában azt írja: „a világ boldogabb helyein a jól működő állam feladata” egy ilyen adatbázis elkészítése, hazánkban mégis önkéntesek készítik el a központ saját forrásaiból.

Tóth István János gazdaságszociológus, a kutatás egyik vezetője szerint egy ilyen adatbázis elkészítése nem kerül sokba. Az eddigi kormányzatoknak tehát nem lehetett kifogás a pénzhiány egy hasonló adatbázis alkotására. A bázisból megtudható, hány közbeszerzés volt sikeres, mennyi járt társadalmi veszteséggel, sőt arra is fény derülhet, hogy a pályázatok kiírói és a nyertesek közt fennáll-e kapcsolat. Kiderülhet tehát, hogy léteznek-e valóban udvari szállítók, és az is, megéri-e kormánytag rokonának lenni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!