Több a hely – kevesebb a gyerek. Összesítette az Oktatási Hivatal a 2011/2012-es tanév eddig beérkezett felvételi adatait, az így kapott eredmények alapján pedig riasztó képet rajzolt a középiskolák helyzetéről. Újabb iskolák zárnak be?

Összesen 1100 intézmény 152 ezer helyére várták a diákokat, akik azonban mindösszesen kevesebb, mint 103 ezren jelentkeztek felvételire. Ebbe a számba nem csak a 4 évfolyamos, de a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumot elkezdők is beletartoznak. 95 ezer diák már biztos lehet abban, hogy hol kezdi el a következő tanévet, így már csak hétezren maradtak, akik rendkívüli felvételi eljárás keretében még megtalálhatják a helyüket. Márpedig hely van bőven, több mint 56 ezer, azaz tizenhatszor több, mint ahány gyerek keresi iskoláját. Sokan a számok tükrében máris temetik az iskolákat, pedig még nem tudni, hol hányan kezdik meg a tanévet, melyik iskolában hány üres szék marad. Azt már látni, hogy a szakiskolák cudar helyzetben lesznek, a felvételizők csupán egyötöde jelentkezett első helyen ilyen típusú intézménybe, ráadásul a célirányosan szakiskolába tartó tanulók száma évről évre csökken. Idén eddig 23 ezer diákot vettek fel, ez pedig még a fele sincs annak, ahány fő befogadására a szakiskolák alkalmasak lennének. A szakközépiskolák egy kicsivel jobb helyzetben vannak, a jelentkezők egyharmada jelölt meg ilyen intézményt első helyen, a helyek kétharmadát pedig máris betöltötték. Viszont a szakközépiskolába jelentkezők száma is folyamatosan csökken, 2010-ben még négyezerrel többen voltak.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatóit böngészve azonban különös anomáliák­ra derülhet fény. Az egy évvel ezelőtti adatokat áttekintve kiderül, hogy tavaly még csupán összesen 150 650, azaz 1350-nel kevesebb helyre vártak tanulókat, mint idén, miközben a jelentkezők száma a 110 ezerhez közelített, azaz hétezerrel több volt az ideinél. Az, hogy a középiskolák férőhelyei nőttek, akár örvendetes hír is lehet, ám elgondolkodtató kérdés: vajon miért az utóbbi években sok helyen megemlített egyre csökkenő gyereklétszám ellenére történik mindez. A KSH adatsorait végignézve elég egyértelműen kirajzolódik, hova tűnt az a hétezer gyerek. A 8, 6 és 4 osztályos gimnáziumot elkezdő tanulók most átlagosan 10, 12 és 14 évesek, ami azt jelenti, hogy többnyire 1997-ben, 1999-ben és 2001-ben születtek. Ha összeadjuk az ezekben az években született gyerekek számát, kiderül, hogy a három évben összesen 291 ezer gyerek született. Az egy évvel korábban, azaz 1996-ban, 1998-ban és 2000-ben született gyerekek összlétszáma viszont 299 ezer. Az egyszerűen elvégezhető fejszámolás eredményeképp bárki, akár egy szakértő is megmondhatta volna előre, hogy idén nagy valószínűséggel kevesebb felvételiző lesz. Persze nem kizárt, hogy az Oktatási Hivatal a hangzatosnak tűnő cikkel is azt akarja bizonyítani, hogy újabb iskolabezárásokra van szükség.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!