A kukázást tiltó és büntetni szándékozó józsefvárosi rendelet ellen demonstrált az Új Szemlélet Csoport és a Menhely Alapítvány csütörtök délután, mintegy száz résztvevővel, akik közül nyolcat a rendőrök előállítottak guberálásért, egy férfi ellen pedig szabálysértésre való buzdítás miatt büntetőeljárás indítottak.

Tóth Csaba, a csoport egyik aktivistája a VH-nak azt mondta: a rendelet csak látszólag szól a köztisztaságról, valójában rendészeti eszközökkel akarják kezelni a mélyszegénységet. A szociális szakma határozottan kiáll a szegényeket büntető rendelkezések ellen. „A jegyzőkönyvet aláírta a nyolc előállított aktivista, csekket fognak kapni, ami a rendelet szerint akár 50 ezer forintos bírságról is szólhat. Az érintettek fellebbeztek, bírósági ügy lesz a dologból, az ombudsmanhoz is fordultunk és jogi képviselőnk, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Alkotmány­bí­róságnak is küldött egy levelet” – mondta Tóth Csaba.

Az aktivista bízik abban, hogy a figyelemfelkeltés eredményes lesz és a bíróság felmentő ítéletet hoz majd. Szakmai állásfoglalásukról petíciót is készítenek és tovább harcolnak az ellen, hogy ez az „életképtelen rendelet” hatályba lépjen - fogalmazott.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!