Hatezer éves pogány „katedrálisra” bukkantak a közép-ukrajnai Nebelivka városa mellett.

Öt évvel ezelőtt fedezték fel az emberiség egyik legrégebbi városának tartott (az egyiptomi civilizáció kezdetével egyidős), a Kárpátok, valamint a Dnyeper és a Dnyeszter által határolt, 500 kilométeres átmérőjű területen kialakult kukuteni (Kukutyin), más néven tripoljei kultúrához tartozó települést, melyben eddig 50 utcát és több mint 1200 építészeti leletet tártak fel, emeletes házakat és ünnepléshez alkalmas, közösségi épületeket is. 6000 éve körülbelül 17 ezer ember élhetett a 260-300 hektáron elterülő városban, a mezopotámiai uruki archaikus társadalmi rendhez hasonló szervezettségben.

A késő kőrézkori (az írásbeliséget megelőző) civilizációból maradt fent a most feltárt kétemeletes, 60 x 20 méteres, fából és vályogból készült templom is, melynek belső falait vörösre festették, és nyolc agyagoltára körül rengeteg állatáldozat (többségben bárányok) csontját, valamint különféle méretű női és férfi istenszobrot is találtak.

12 ezer éves
a legmagasabban fekvő legrégebbi település, melyet az Andokban találtak. 2000 évvel a dél-amerikai kontinens meghódítása után már éltek itt emberek, akik tudtak alkalmazkodni a 4500 méteres tengerszint feletti magassághoz.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!