Sex Pistols-rajongó, punk agykutató, magára Pí számot tetováltató matematikus kislány, az időjárás-változás fákra gyakorolt hatásával foglalkozó díva vagy Stephen Hawking nyomdokain járó Nagy Bumm-kutató – ők, és hozzájuk hasonló másik nyolc fiatal vett részt március végén a Nők a Tudományban Egyesület által – nem csak nőknek – meghirdetett SCIndikátor tudománykommunikációs verseny döntőjén, melyet végül az ősrobbanás utáni ősanyagban turkáló részecskefizikus, Kincses Dániel nyert. Naná! Megmondta, hány kvark van fél deci pálinkában.

 

Egészen pontosan száz kvadrillió – mondja az előadás végén a részecskefizikusnak készülő doktori iskolás hallgató, olyan magától értetődő természetességgel, hogy a közönségnek eszébe sem jut utánaszá- molni. Fontos, hogy lerántsa a témát a Földre egy felessel, ez a verseny erről szól. Az SCI, vagyis szindikátor olyan ember, aki szórakoztatóan, érthetően elő tudja adni tudományos ötletét vagy kutatását.

A zsűri itt és most azt díjazta, ki az, aki 2-3 perc alatt a lehető leghétköznapibb nyelven képes olyan összefüggéseket megvilágítani, hogy például mi közünk van nekünk, egyszeri embereknek ahhoz, ha protonokra és neutronokra esik szét a kvark gluon plazma. A szakemberek és a közönség szerint is Kincses Dániel volt a leghétköznapibb, már amennyire hétköznapinak lehet nevezni, ha valaki arról mesél, hogyan indul újra és újra részecskegyorsí- tókkal az ősanyag nyomába. Már a gimiben kezdődött ez az egész ősrobbanáshóbort. Fizikatanára odaadta neki Leon Lederman Az isteni atom című, bizonyos berkekben klasszikusnak nevezett opusát, ami végérvényesen a részecskefizika felé terelte a fiút. Mivel azonban azt is tudta, hogy ő nem az a teoretikus alkat, nyomban azon kezdte törni a fejét, hogy az egyetem mellett miként tudná magát belobbizni valamilyen gyakorlati kutatásba, tényleges kísérletbe.

Az, hogy a témában versenyeket nyer, egyenes útnak tűnt. Nyilvánvaló, hogy tizennégymilliárd évvel ezelőttre, a tényleges Nagy Bumm idejére lényegében lehetetlen „odautazni”, úgyhogy a Nagy Bummot kell valahogy földi keretek kö- zött rekonstruálni. Tudta, ahhoz, hogy közelről is szemügyre vehesse azt a fura nevű kvark gluon plazmát, és kiutazhasson a New York melletti részecskegyorsítóba, ahhoz a legjobbnak kell lennie. Minden olyan versenyen és pályázaton, ahol csak elindult – OTDK, Pro Scientia –, nyert. „Soha nem rövid távon gondolkodom, mindig évekre előre tudom, mit miért teszek, milyen cél felé menetelek” – meséli rendíthetetlen határozottsággal. Először 2015-ben vehetett részt egy egy hónapos tanulmányúton a Brookhaveni Nemzeti Laboratóriumban. Akkor még csak egy sárga kis hídról vehette szemügyre az atommag-ütköztetéseket, egy évvel később azonban már maga is indíthatott mesterséges ősrobbanást. Az univerzum ugyanis megismerhető, vallja a fiú, csak eleget kell vizsgálni az ősanyagot, ami meg egy „szimpla” kis bummal, a részecskegyorsító gyorsítógyűrűjében egymásnak eresztett atommagokkal újra és újra megteremthető.

Idővel aztán odaszokott Long Islandre, amolyan sporttá vált számára, hogy megpróbálja felderíteni az univerzum megoldatlan rejtélyeit. Miután a gyorsító- gyűrűben összeütközött atommagok megolvadnak, és létrejön az ősanyag, abból pillanatokon belül új részecskék repülnek szét a tér minden irányába – ezeket pró- bálja meg elkapni többek között Dani is a varázsgép hatalmas detektoraival.

S hogy mi mindenre jó mindez? Miért élvezi ennyire? Egyfelől, a részecskegyorsítóval előállított protonnyalábok segítsé- gével nagyon pontosan lehet például daganatot kezelni; másfelől pedig a gép moraja zene füleinek. A zene pedig legalább olyan fontos számára, mint a részecskefizika. Hallatlanban azt gondolná az ember, hogy valami extrém fúziós zenére, zörejekre gerjed, de hamar kiábrándít: saját zenekarával, a Kalász Jazz Banddel jazz standardeket és mai slágereket játszanak. Sunny, Little wing – trombitálja, amikor épp nem a magáét fújja.

 

 

Kincses Dániel „elhozza” a Nagy Bummot – Képes a leghétköznapibb nyelven beszélni arról, hogyan indul újra és újra részecskegyorsítókkal az ősanyag nyomába.

Címkék: orvostudomány

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!