Több tucat családot költöztettek ki az elmúlt hónapokban Józsefvárosban. Tavaly nyár óta pedig összesen 300 család került utcára a kerületben az önkormányzat döntése alapján, miközben 600 lakás áll üresen. Ráadásul december 1-jéig, a kilakoltatási moratórium kezdetéig még számos család járt volna hasonlóan. Ők és a többi, VIII. kerületi lakos most fellélegezhet, Kocsis Máté polgármester úgy döntött ugyanis, hogy a tél végéig felfüggesztik a kerületi kilakoltatásokat. A Város Mindenkié Csoport (AVM), úgy véli, a mostani döntést elősegítette a civilek elkeseredése, a jogos düh, az évek óta tartó küzdelem és a múlt heti tüntetés is.

 
Kilakoltatás a Magdolna utcában - Fotó: Üveges Zsolt

Ugyanakkor az aktivisták hozzáteszik, itt lenne az ideje, hogy a kerület szakítson eddigi embertelen gyakorlatával, és a rendelkezésre álló lakáspolitikai eszközöket a helyi lakosság szolgálatába állítsa. A civil szervezet továbbra is azt hangsúlyozza, átfogó, felelős lakáspolitikára van szükség, ami természetesen nem állhat meg a kerülethatáron. Ahogy az AVM fogalmaz: remélik, Kocsis Máté mint Józsefváros polgármestere, a Fidesz fővárosi elnöke és kommunikációs igazgatója felismeri a lakásszegénység mélységét és a hiányzó politikai válaszok szükségességét.

Múlt szombaton több százan tüntettek a lakhatási szegénység ellen. Az Üres Lakások Menetét ötödszörre rendezték Budapesten, a VIII. kerületben, ott, ahol a legtöbb a kilakoltatás. A Város Mindenkié Csoport és a Magyar Szegénységellenes Hálózat szervezte nagyszabású demonstrációnak köszönhető, hogy a múlt héten utcára tett egyik család helyzete megoldódott: az agytumoros asszonynak, vese- és cukorbeteg férjének, valamint két gyereküknek újra van fedél a fejük fölött.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!