Munkacsoportot hoz létre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) annak érdekében, hogy rendezzék az állandó lakcím nélkül élők helyzetét. Különösen arról a 4500 gyermekről van szó, akik érvényes lakcím hiányában egy sor közszolgáltatástól esnek el. A tarthatatlan állapotra A Város Mindenkié csoport hívta fel a figyelmet, és tüntetést is szervez a minisztérium elé.

 
Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI

Közhelynek számít már, hogy ma Magyarországon lakhatási válság van. Több mint 60 ezer embernek nincs érvényes lakcíme, sokuk csak úgynevezett települési szintű lakcímmel rendelkezik, és több mint 6000 embernek csak tartózkodási címe van. Ezek az emberek nemcsak attól szenvednek, hogy nincs biztonságos lakhatásuk, hanem attól is, hogy számtalan alapvető közszolgáltatáshoz (pl. szociális és egészségügyi ellátás, oktatás) nem jutnak hozzá.

„A probléma a felnőtteket is sújtja, de különösen súlyosan érinti a gyerekeket – mondja Udvarhelyi Tessza, a Város Mindenkié aktivistája. – Közülük 4500-nak nincs érvényes lakcíme, ami lényegében minden ellátásból kizárja őket. Több tízezerre tehető azoknak a gyerekeknek a száma, akik a szülei lakcímproblémája miatt szenvednek hátrányt. Ezek a gyerekek hiába magyar állampolgárok, a kirekesztő törvények miatt nem jutnak hozzá alapvető szolgáltatásokhoz.”

Ennek megoldására indított aláírásgyűjtést A Város Mindenkié és az Utcajogász. A tervek szerint Mikulás napján, december 6-án adják át Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek az erről szóló petíciójukat.

A lakcím nélküli vagy érvénytelen lakcímmel rendelkező gyerekek és szüleik nem vagy csak nagyon nehezen jutnak hozzá a következő szolgáltatásokhoz:
– államilag támogatott egészségügyi ellátás,
– gyes, gyed,
– családi pótlék,
– rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény,
– ingyenes intézményi gyermekétkeztetés,
– települési támogatások (ilyenek pl. a lakhatási támogatás, a gyógyszertámogatás vagy az átmeneti segély),
– iskola, óvoda.


Bár korábban még a probléma létét is tagadta, most mégis munkacsoportot hoz létre az Emmi a csaknem 4500 lakcím nélküli gyerek helyzetének megoldása érdekében. A testületet Czibere Károly államtitkár vezeti.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!