Több mint 92 ezer középiskolás ballag a hétvégén. Ez a harmadik év, hogy már áprilisban búcsúznak iskoláiktól a fiatalok, az új szabályozás szerint ugyanis a május elseje előtti hévégén kell megtartani a ballagásokat.

 
Ballagás

A közép- és emelt szintű érettségi miatt sokkal tovább tart az érettségi időszak, ezért idén már harmadszor ballagnak április végén a középiskolások. A legtöbb helyen a ballagás előtti napokban tartották a bolondballagást és a szerenádokat: a diákok vicces jelmezekbe bújtak, és az utcákon énekelve vonultak. Soltész Miklós ifjúsági és családügyi államtitkár közleményben figyelmeztette a végzősöket, hogy ne igyanak alkoholt, mert „nem ér annyit semmiféle együttlét, vagy ünneplés, hogy abból tragédia legyen”. Az általunk megkérdezett diákok többsége nem fogadta meg a tanácsot, de sérülésről szerencsére nem érkezett hír.

A ballagási ajándékok közül a legnépszerűbb a laptop, a mobiltelefon és az ékszerek, elsősorban az ezüstök, ezeket a fiúknak is előszeretettel vásárolják. Sokan csak pénzzel kedveskednek. A szerényebb ajándékok között toplistás a könyvutalvány és a taláros plüssfigurák. Szélsőségekkel is találkozni: vannak szülők, akik autót ajándékoznak 18 éves gyermeküknek.

A virágcsokrok esetében már szűkmarkúbbak a hozzátartozók. Míg pár éve 5 ezer forint körül költöttek egy csokorra, addig idén már csak 2-3 ezer forintot szánnak a vágott növényekre. Ennek oka a spóroláson kívül az is, hogy az iskolák többségében szabályozták, hogy minden diák csak egy csokorral ballaghat, illetve a vonuláson sem rohanhatnak oda már a büszke rokonok virágokat aggatni a végzősökre. A ballagási csokrok összeállítása változó, nincs kedvenc virág idén.

Érdekes azonban, hogy ez alkalomból külön fiú- és lánycsokrokat is kötnek a boltosok. A lányokéba általában rózsaszínt, a fiúkéba pedig több zöldet tesznek.

A ballagásokon még mindig a fehér ing és a fekete szoknya, illetve nadrág a legelterjedtebb, ám sok helyen egyenruhát készíttetnek az alkalomra. Elengedhetetlen kiegészítő a tarisznya, amelybe egy sós pogácsát és egy pénzérmét tesznek, de idézetes kártya és az iskoláról készült fotó is gyakran kerül a batyuba.

A május elsejei körhintázást és kukoricaevést idén bizonyára sok végzős kihagyja, hiszen hétfőn a magyar nyelv és irodalom vizsgával kezdetét veszi az érettségi időszak. A magyart kedden a matematika-, szerdán pedig a történelemvizsga követi. Mintegy ötvenezerrel többen mérettetik meg magukat, mint ahányan idén elballagtak, sokan ugyanis előrehozott, vagy ismétlő vizsgát tesznek. A tavalyinál 21 százalékkal többen jelentkeztek emelt szintű érettségire. Ennek oka, hogy ezt egyre több felsőoktatási intézmény követeli meg a felvételizőktől. Idén az érettségi vizsgák összesen 1 milliárd 350 millió forintba kerülnek.

 

A ballagást 1870-ben Selmecbányán vezették be az erdészeti és bányászati akadémián. A hallgatók már akkor a Ballag már a vén diák kezdetű dallal búcsúztak iskolájuktól. A 20. század elejére vált általánosan elterjedtté a ballagás szokása. Az 1920-as évekre az Elmegyek, elmegyek… című magyar népdal váltotta fel az említett dalt. Napjainkban ezeket a dalokat felváltva hallani az eseményen, és sokan éneklik a Gaudeamus Igitur című latin dalt is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!