A kormány állítólag továbbra is vizsgálódik, hogy kiderítse, amit néhány hónapja egyes képviselői a saját szemükkel láttak: folytat-e valódi képzést a CEU New Yorkban. A budapesti campuson ez idáig senki nem jelent meg, és semmiféle dokumentációt nem kértek az egyetem vezetésétől. Közben a külügyminiszter éppen egy másik amerikai egyetemmel egyezkedik.

 

Még mindig nem írta alá a kormány a CEU-val az együttműködési megállapodást, amelynek értelmében jövő szeptembertől tovább működhetne az egyetem Budapesten. A késlekedés okáról Bősz Anett, a Liberális Párt képviselője érdeklődött a héten a Külügyminisztériumnál, és azt a választ kapta: továbbra is vizsgálódnak, hogy az egyetem megfelel-e a kormány által támasztott kritériumoknak. „Magyarországon egy másik ország diplomáját az az egyetem adhatja ki, amelyik rendelkezik az adott országban minősített és regisztrált oktatási tevékenységgel. A CEU eddig ennek a törvényi kötelezettségnek nem felelt meg. Folyik annak vizsgálata, hogy a CEU immár megfelel-e a törvényben rögzített feltételeknek” – írta Magyar Levente parlamenti államtitkár a képviselő kérdésére.

Ez azért is furcsa, mert Palkovics László miniszter (akkoriban még államtitkár), Altusz Kristóf helyettes államtitkár és Kumin Ferenc konzul még április közepén látogatta meg a New York-i Bard College-t, hogy meggyőződjenek róla: a CEU valódi képzést folytat az intézményben. Akkor állítólag azt mondták, hogy mindent rendben találtak, ennek viszont írásos nyoma azóta sincsen. „A CEU semmit nem tud a további vizsgálatokról. Felvettük a kapcsolatot az Oktatási Hivatallal, és rákérdeztünk, folyik-e bármiféle vizsgálat a CEU-val kapcsolatban, és írásban megerősítették, hogy nem” – mondja Enyedi Zsolt, az egyetem rektorhelyettese, aki szerint könnyen lehet, csak húzzák az időt. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy „valaki valamit valahol” vizsgál, de ebből az egyetem semmit nem érzékel. Vagyis nem kérnek tőlük semmiféle dokumentációt, és nem is jelent meg senki soha a budapesti campuson, hogy vizsgálódjon. 

„Valójában úgy tűnik, nem történik semmi” – teszi hozzá a rektorhelyettes, aki biztos benne, ők teljesítik a törvény által felállított feltételeket, éppen ezért szerinte az ügynek nem is lehet más kimenetele, mint a nemzetközi szerződés aláírása, ugyanakkor nem érti, miért áll az ügy már hónapok óta.

Mindez azért is különösen érdekes, mert múlt héten hozta nyilvánosságra a külügyminiszter: az Indiana államban működő Notre Dame Egyetem indíthat szakokat jövőre Magyarországon a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel együttműködve. Ehhez a magyar államnak ez esetben is együttműködési megállapodást kell kötnie az adott USA-beli állammal, vagyis Indianával, és erről már folynak is a tárgyalások. Szijjártó Péter külügyminiszter gyakorlatilag már tényként beszélt a magyarországi képzés 2019-es elindításáról.

„Mi ennek örülünk, üdvözlünk minden nemzetközi nyitásra utaló gesztust. Nyilván egyértelmű diszkrimináció lenne, ha velük aláírnák a megállapodást, miközben velünk nem. Azt feltételezem, ennyire egyértelműen nem vállalja be a kormány annak a beismerését, hogy a CEU ellen egyfajta negatív kampány folyt az elmúlt időszakban” – kommentálja a fejleményeket Enyedi Zsolt.

Saját bevallása szerint is üzenni akart a kormánynak az USA új amerikai nagykövete, David Cornstein azzal a gesztusával, hogy érkezése után az első útja a CEU-ra vezetett. Az RTL Klub híradójának nyilatkozva azt mondta: jelezni akarta, hogy a Trump-kormány számára fontos az egyetem, és itt az ideje, hogy a magyar kormány végre aláírja az oktatás folytatásához szükséges megállapodást.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!