Látványintézkedés a hálapénztörvény. - Egy egészségügyi törvénytervezet szerint a jövőben nem minősülne bűncselekménynek, ha egy egészségügyi dolgozó utólag fogadna el valamilyen juttatást egy pácienstől, aki ezzel elégedettségét kívánja kifejezni. Ugyanakkor továbbra is bűncselekménynek minősülne, ha az orvos az egyébként ingyen járó ellátást juttatáshoz köti. A tervezetet ugyan még nem tárgyalta a kormány, a szakértők úgy gondolják: egy ilyen törvény nem segítene az egészségügy és az orvosok problémáin.

A Magyar Rezidens Szövetség jó ideje hangoztatott álláspontja például, hogy a hálapénzrendszer az egyik tényező, ami elűzi az egészségügyi dolgozókat az országból.

„Károsnak gondolom ezt a tervezetet, mert a hálapénzzel kapcsolatos bármilyen megengedő jogi szabályozás legitimálja a helyzetet. Mindannyian tudjuk, hogy ezt a jelenséget nem lehet egyik pillanatról a másikra eltörölni, mert a hálapénz az egészségügy még megmaradt működőképességének egy hajtóereje. De abban a helyzetben, amikor számtalan kutatás bizonyította, hogy az emberek valójában az utólag adott hálapénzt sem hálából adják, hiba lenne egy ilyen törvény elfogadása. Egyébiránt az én jogértelmezésem szerint a kórházigazgató által engedélyezett módon, utólag, köszönetképpen átadott hálapénz, ha azt az orvos utólag leadózza, a jelenlegi helyzetben is lehet jogszerű” – mondja Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász. A szakértő úgy gondolja, ez csupán látványintézkedés lenne, hiszen szinte lehetetlen bizonyítani, hogy a pénz átadásakor mi volt a beteg valódi motivációja, és előre megegyeztek-e. Arról nem is beszélve, hogy eddig is nagyon csekély volt a hálapénzzel kapcsolatos jogi felelősségre vonások száma.

„Az én praxisomban is csak olyankor fordult elő hálapénz elfogadásával kapcsolatos panasz, amikor valamilyen műhiba történt, vagy nem bántak megfelelően a beteggel. Egyébként ezek az esetek elenyészőek ahhoz képest, hogy naponta több ezer ilyen jellegű pénzátadás történik az országban” – mondja Kovácsy Zsombor. Úgy gondolja, hosszú távon mindig káros az egyébként a szocializmus óta tartó gyakorlat, amely az egészségügyet kivonja a minden más ágazatra érvényes szabályok alól; ezek a látszólagos előnyök pont azokat sújtják, akiknek az érdekeit valójában szolgálnák.

8,3 milliárd
forintot költött paraszolvenciára a KSH kutatása szerint a lakosság tavaly. Ebből 4,1 milliárd kerül a kórházi orvosokhoz, 2,5 milliárd a házi- és szakorvosokhoz, 1,1 milliárd a fogorvosokhoz és további 508 millió forint az ápolókhoz.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!