Drágaságunk, a kormány. - Nemhogy olcsóbb nem lett a kormányzás, mint négy éve – pedig ezt ígérték –, de mint kiderült, még többe is kerül majd az ország igazgatása.

 
Lázár János - MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

Nem is kevéssel: a tavalyihoz képest 300 millióval, 2009-hez képest pedig csaknem 1 milliárd forinttal több megy el az ország vezetőire. Persze lehetett sejteni, hogy növekednek majd a költségek: először az államtitkárok száma emelkedett meg, majd burjánzani kezdtek a helyettes államtitkárok is. Csak Lázár János alá tartoznak majd 27-en, pedig az előző ciklusban elég volt neki 11 is. Igaz, akkor kevesebb volt a feladata is…

Az új Orbán-kormányban 11 miniszter, 54 államtitkár és 90 helyettes államtitkár foglalkozik majd az ország ügyeivel. A Blikk számításai szerit egy helyettes államtitkár átlagosan körülbelül 11 millió forintba kerülhet évente. Számuk nagyjából 15-tel emelkedik most, ami 160 millióval emeli a kormány összköltségét, míg egy államtitkárra kicsit többet, évente 20 milliót kell költeni, viszont az ő számuk csak héttel nő, de még így is 140 milliónyi pluszpénzt jelentenek az államkasszának. Mindezt a racionalizálás jegyében.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!