„Lázár János lesüllyedt a csatorna mélyére” – így reagált Schiffer András a Fidesz frakcióvezetőjének kijelentéseire. A szombati Magyar Hírlapnak adott interjúban az ügynökakták nyilvánosságának leszavazásáról Lázár azt mondta: „elutasítjuk, hogy az LMP mindent, így a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő és a katonai dokumentumokat is közzétegye.

 
Lázár és Schiffer verbális háborút vív

Azt meg egyenesen pofátlannak tartjuk, hogy a Kádár-rendszer egyik vezető diplomatájának, egy kommunista kollaboránsnak a leszármazottja terjeszti be az LMP javaslatát” – fogalmazott, majd így folytatta: akkor „csak az lehetett Skandináviában vagy az ENSZ-ben nagykövet, aki együttműködött Kádár Jánossal. Schiffer Pál, András nagyapja is rendszerműködtető volt”.

Az LMP-s politikus szerint az az eszköz, amihez a Fidesz frakcióvezetője nyúlt, a szélsőjobboldali pártok eszköztárába tartozik, miközben a Jobbik eddig nem élt ilyesmivel. Schiffer megjegyezte: az elmúlt másfél évben nem volt olyan képviselő, aki származási alapon vitatkozott volna valakivel. Rosszul emlékszik: Lázár tavaly ősszel már támadta őt a felmenői miatt. Az LMP akkori frakcióvezetője a sörlobbi hatékonyságát kérte számon fideszes kollégáján, akinek válaszát hallva azt kérte, ne alkalmazza „azt a bolsevik típusú érvelést, hogy mindenki, aki vele ért egyet, a világos oldalon áll, mindenki, aki a másik oldalon van, az a sötét oldal”. Lázár azzal vágott vissza, hogy „ön az egyetlen, aki tapasztalatokkal rendelkezik a bolsevik mentalitást illetően, családi alapon”. Lázár a sajtó feltételezései szerint Schiffer dédapjára, Szakasits Árpádra célzott, akit viszont történetesen éppen a bolsevikok zártak hat évre börtönbe.

Nem csak Schiffer, Lázár sem emlékezett utóbb: egy, a Szájer József feleségének, Handó Tündének az Országos Bírói Hivatal vezetői kinevezése kapcsán feltett kérdésre (ellenzékből is ilyen nagyvonalú lett volna, ha egy MSZP-s politikus feleségét jelölik?) azt válaszolta, hogy „az én számból soha nem hallott senki ilyen típusú személyeskedő megjegyzést”.

Pedig a Szakasits-affér sem az első volt: 2007-ben hódmezővásárhelyi polgármesterként a városi képviselő testület ülésén jelentette be, hogy Havránek Ferenc helyi szocialista képviselőnek nyilas volt az apja, sőt, ezt az MTI-nek is fontosnak tartotta jelezni.

Visszatérve az interjúra: Lázár ebben arról beszélt, hogy a magyar választópolgárok döntő többségét az ügynökakták kérdése nem hozza lázba és nem is érinti. Szerinte azok számára, akik megélhetési gondokkal küzdenek, nem ez a legfontosabb kérdés. „Gazdasági sikereket csak úgy tudunk elérni, ha a társadalom is begyógyítja a sebeket, kibeszéli a múltat, megnevezi és elítéli a bűnösöket, a diktatúra működtetőit” – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a kommunista államrendőrség, a belső elhárítás adatait teljes körűen nyilvánosságra kellene hozni. Arról, hogy a Fideszben vagy a párt holdudvarában is dolgozhatnak érintettek, Lázár azt mondta: nekik is vállalniuk kell a felelősséget. A frakcióvezető emlékeztetett: az általa vezetett Hódmező­vásárhelyen nyilvánosságra hozták a III/III-as ügynökök és a szigorúan titkos tisztek névsorát, és „a tapasztalat szerint, ha az érintettek megbánják azt, amit tettek, akkor a környezetük megbocsátásának ereje is katartikus lehet”. Megjegyezte: az ügynökdossziék nyilvánosságra hozatala ilyen élménye lehetne az egész társadalomnak. Lázár szerint szükség lenne az érintettek közéletből való kizárására is.

„Én az egészet egy gumicsontnak, egy mérhetetlenül bosszantó álvitának, pótcselekvésnek tartom” – ezt viszont már a házelnök nyilatkozta az MTI-nek. Kövér László, aki az első Orbán-kormány idején a nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter volt, kijelentette: bizonyos nemzetbiztonsági érdekeket figyelembe kell venni, így elképzelhetetlen, hogy minden totális nyilvánosságot kapjon, de egyetért abban, hogy „az elkövetők, az ügynökök, az SZT-tisztek, az egész gépezetet mozgatók tekintetében minden információt nyilvánosságra lehessen hozni”.

Az ügynökkérdés központi téma lesz a Fidesz–KDNP hétfői frakcióülésén. Emlékezetes: február 20-án a kormánypártok igencsak megosztottak voltak az ügynökakták nyilvánosságának kérdésében, de a többség végül elutasította az LMP javaslatának napirendre vételét.

Címkék: MSZMP, kormány, kormány, Fidesz

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!