Olaszország egyik leghírhedtebb maffiavezérét fogták el a múlt héten. A maffiacsaládoknak továbbra is nagy a befolyása, a nyílt színi erőszakot a korrupció váltja fel. A Cosa Nostra konkurenciája Afrikából érkezik.

 
Ilyen volt, ilyen lehet: Matteo Messina Denaro, a Cosa Nostra vezére

Június utosó vasárnapján Múlt vasárnap húsz év bujkálás után fogták el Olaszország egyik legrettegettebb maffiavezérét, Ernesto Fazzalarit. A calabriai maffia, a ’Ndrangheta fejét 1996 júniusa óta körözte a rendőrség, távollétében életfogytiglani börtönre ítélték más bűncselekmények mellett gyilkosságért, bűnszervezet irányításáért, kábítószer-csempészetért, rablásért és illegális fegyvertartásért.

A rendőrség szerint nála csak egyetlen ember jelent nagyobb veszélyt az olasz társadalomra, Matteo Messina Denaro, a Cosa Nostra vezére, akit 1993 óta köröznek. A könyörtelen gyilkosként ismert 46 éves Fazzalari nem ment messzire legutolsó ismert otthonától, Calabria egy elhagyatott hegyvidéki területén rejtőzködött, feltételezhetően a helyiek is segítették a bujkálásban. A szenzációs fogást maga a miniszterelnök sem hagyta szó nélkül, Matteo Renzi a Twitteren ujjongott: „Hurrá, Olaszország! Boldog vasárnap.”

A maffiaellenes ügyészség vezetője, Federico Cafiero de Raho pedig történelminek nevezte az elfogást, amelynek során Fazzalari nem is tanúsított ellenállást, állítólag egy nő mellett feküdt, amikor a különleges egység rajtuk ütött. Legutóbb január végén sikerült a rendőrségnek elkapnia ugyanennek a „családnak” két felső vezetőjét, a 47 éves Giuseppe Ferraro és a 37 éves Giuseppe Crea szintén luxusbunkerben tengették életüket. Csütörtökön szintén ehhez a bűnszervezethez köthető, 11 tonnás kokainszállítmányt foglaltak le Kolumbiában, az akciót az olasz rendőrség irányította. A drogot gyümölcsösrekeszekben terjesztették Dél-Amerikából Európába és az USA-ba.

A ’Ndrangheta a Camorra után a második legjelentősebb bűnözői csoport Olaszországban, amelynek a bevételei elsősorban drogkereskedelemből származnak, de foglalkoznak fegyverekkel, hamisítással, ingatlanokkal, érintettek a szemétbizniszben és nem riadnak vissza az emberrablástól, zsarolástól sem. Elsősorban dél-amerikai kokainkereskedőkkel állnak kapcsolatban, és a transzatlanti piac nagy részét markukban tartják. A kartellt klánok összessége alkotja, amelynek tagjai rokoni kapcsolatban állnak egymással. A kilencvenes évek végén mintegy hatezer ember, 150 vérségi kapcsolatban álló család alkotta a klánt, azóta külföldön is megvetették a lábukat. Két évvel ezelőtti becslések szerint már 400 „képviselőjük” volt 30 országban, így összesen mintegy 60 ezer embert foglalkoztatnak világszerte.

2013-as adatok szerint a bevételük meghaladta a McDonald’s és a Deutsche Bank bevételét együttvéve. Ekkor mintegy 53 milliárd euró forgalmuk volt – nagyobb része a drogkereskedelemből, de jelentős szeletet – közel 20 milliárd eurót – tett ki az illegális szemétlerakás is. Ehhez képest elenyésző bevételt hozott a zsarolás és az uzsora (2,9 milliárd euró), a sikkasztás (2,4 milliárd euró) és a szerencsejáték (1,3 milliárd euró), és aprópénznek számít, ami fegyverkereskedelemből, prostitúcióból, hamisításból és emberkereskedelemből folyt be. Ezzel összességében bevételük elérte az akkori olasz GDP 3,5 százalékát. Bár ennél frissebb adatok nem állnak rendelkezésre, ebből is jól látszik, hogy Olaszországban nem csökkent számottevően a maffia befolyása az elmúlt évtizedekben, és a ’Ndrangheta csak egy az országban működő bűnszervezetek közül.

Rájuk ugyan az utóbbi években nehéz idők köszöntöttek, tavaly például 60 hozzájuk köthető vállalatot, 82 internetes fogadóoldalt és 1500 fogadóirodát foglalt le a rendőrség, mintegy 2 milliárd euró értékben, de érdemben ez sem törte meg a „családot”. Az még a jövő zenéje, hogy Ernesto Fazzalari elfogása okoz-e komolyabb zavart a működésben. Ha így is lenne, az olasz rendőrségnek még mindig ott van a ’Ndranghetánál is nagyobb nápolyi Camorra, amelyet rivális családok irányítanak, a törékeny egyensúlyt pedig időről időre leszámolások borítják fel.

Tíz évvel ezelőtt például a fiatalabb klánvezérek nagyobb részesedést szerettek volna szakítani a bevételekből, a konfliktus vége pedig 12 ember életét követelő vérengzés lett Nápoly utcáin. Legutóbb tavaly tavasszal volt példa hasonló utcai lövöldözésre, de akkor nem voltak halálos áldozatok.

Az ötmilliós Campania tartományban a szervezet mintegy 114 klánját tartják számon. Tőlük másfél hónappal ezelőtt foglaltak le a hatóságok 80 millió eurónyi vagyont (25 éttermet és kávézót), miután letartóztattak négy embert, akik folyamatosan mosták a pénzt a Camorrához tartozó Contini klánnak.

És akkor még nem is esett szó a Cosa Nostráról, a leghírhedtebb (bár mára a Camorra és a ’Ndrangheta mögé szorult) bűnszövetkezetről. A Cosa Nostrának manapság az Afrikából érkező menekülthullámmal az országba lépő, főleg nigériai bűnözői csoportokkal gyűlik meg a baja. Mivel az újonnan érkezők komoly konkurenciát jelentenek a szervezetnek, igyekeznek inkább maguk közé csábítani az afrikaiakat.

Az olasz maffiaellenes nyomozóigazgatóság értékelése szerint az elmúlt évtizedekben sokat változtak a maffia módszerei, a gyilkosságok és más erőszakos bűncselekmények száma ugyan csökkent, a nyílt színi agressziót a korrupció váltotta fel: a bűnszervezetek tagjai beszivárogtak a politikai és gazdasági elitbe.

Címkék: Olaszország, maffia

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!