Nagy valószínűséggel valódiak lehetnek az Iszlám Államtól lopott dokumentumok, amelyek a harcosok személyes adatait is tartalmazzák – jelentette ki Thomas de Maizière német belügyminiszter. A fájlokat egy katari székhelyű szír hírportál, a Zaman Al-Wasl jelentette meg. Állításuk szerint egy Abu Hamed nevű férfi hozott el egy bizalmas információkat tartalmazó pendrive-ot az Iszlám Állam belső biztonsági szolgálatától, miután kiábrándult a szervezet vezetési módszereiből.

 
Az Iszlám Állam fegyverese

Az adathordozón 22 ezer terrorista neve, címe, telefonszáma, egyéb elérhetőségei és családi kapcsolatai szerepelnek. A dokumentumok eredetiségére utal, hogy több német, holland és brit állampolgár is megtalálható az adatbázisban, akikről már ismert, hogy a szervezet kötelékébe tartoznak vagy tartoztak.

Ugyanakkor nemzetbiztonsági szakértők szerint kissé hihetetlen, hogy a rendkívül fejlett informatikai ismeretekkel rendelkező terroristák egy egyszerű pendrive-on tárolták volna a legbizalmasabb adataikat. Az 1700 dokumentumban szereplő kifejezések is okot adnak a gyanúra, mert például egy eddig ismeretlen logó és mottó szerepel rajtuk, két különböző néven emlegetik a szervezetet, és a propagandájukban használt „mártírhalált halt” kifejezés helyett egyszerűen csak az szerepel, hogy „meghalt”.

Ha mégis valódinak bizonyulnak a kiszivárogtatott dokumentumok, az hatalmas segítséget nyújthat az európai hatóságoknak, hogy a dzsihádhoz csatlakozó állampolgáraikat megbüntethessék. A konfliktus természetéről is sokat elárulnak az iratok: kiderül belőlük, hogy a harcosok 72 százaléka arab országból érkezett, jelentős részük marokkói, tunéziai, egyiptomi és szaúd-arábiai. Utóbbiak különösen felülreprezentáltak, a dzsihádisták negyedét adják.


16 ezer
civil halt meg Irakban 2014 júniusa óta, azaz, mióta az Iszlám Állam megkezdte a terjeszkedését az országban – hozta nyilvánosságra az ENSZ.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!