Életnek már rég nem nevezhető az, ami Szíriában, Kelet-Aleppóban zajlik. A városrész több mint 100 napja áll teljes ostrom alatt. A kezdetben 300 000-re becsült lakosság mára megfogyatkozott, hozzávetőleg 240 000 ostromlott civil próbál a romok között túlélni.

  <h1>Bana Alabed rendszeresen tudósít Aleppóból</h1>-
  <h1>Aleppo - Fotó: George Ourfalian, AFP</h1>-

Bana Alabed rendszeresen tudósít Aleppóból

- – Kép 1/2

A város körüli hadviselő feleket ugyanaz a sokrétű hadviselés jellemzi, mint egész Szíriát. A harcoló felek négy csoportba oszthatók: 1. a Bassár el-Aszad elnök vezette erők, az iráni kormány, a libanoni Hezbollah terrorszervezet, az afgán zsoldosok jelentős támogatását élvező kormányerők (Szír Arab Hadsereg – Syrian Arab Army, SAA); 2. a kisebb-nagyobb csoportosulásokba tömörülő körülzárt felkelők; 3. az ostromgyűrűn belül enklávéként működő Kurdisztáni Néppárt (Partiya Karker?n Kurdista, PKK) alakulatai; 4. valamint az önmagát Iszlám Államnak nevező Daes. Mindemellett a városban ragadt az al-Kaidától már korábban elszakadt és azóta többször átalakult Jabhat Fatah al-Sham szélsőséges szervezet 2-300 főből álló különítménye is – az utóbbi napokban híradások érkeztek arról, hogy milicistái megtámadták a városban harcoló felkelők raktárait, ellátmány híján fegyvert zsákmányolva.


Totális hadviselés

Az SAA 2015, az első ostrom óta folyamatosan bontja le a felkelők, a lakosság, a hétezer éves város ellenállását.

A nemzetközileg tiltott fegyvernek minősülő hordós és kazettás bomba mellett gyakran érkeznek hírek foszfor, napalm és klórgáz használatáról is. Az elmúlt hónapban közel 2000 hordós bomba hullott az UNESCOvédelem alatt álló óvárosra. A nyomásgyakorlás az amerikai elnökválasztás után tovább erősödött. Helyi beszámolók szerint a repülők olyan alacsonyan szállnak, hogy kivehető a pilóták arca. Úgy tartják, lelkeket gyűjteni repülnek a szürke cementporral borított pokol fölé. Az intenzív, pszichésen és fizikailag is megterhelő bombázást néhány alkalommal klórgáz követte, ami elsősorban a város lakosságának egyharmadát kitevő gyerekek között szedte legtöbb áldozatát. Májusban meghalt az utolsó gyermekorvos is, júniusban megszűnt a vérbank, a múlt héten pedig bezárt az utolsó – egyébként régóta a föld alatt működő – kórház is.

November utolsó hetében a repülők szórólapot dobtak le: arról értesítették a polgári lakosságot, hagyják el a területet, különben végük. A szórólap így szólt: „Olvasd és add tovább! Ez az utolsó remény… Mentsétek magatokat, ha nem hagyjátok el elég gyorsan ezeket a területeket, megsemmisültök. Hagytunk nektek menekülési útvonalakat. Gyorsan döntsetek, mentsétek magatokat! Tudjátok, hogy mindenki elhagyott titeket, hogy egyedül néztek szembe a végzetetekkel, és senki nem fog segíteni. Szíriai Fegyveres Erők”.


Menekülés a káoszba

A röplapozás után az SAA ugyan kijelölt néhány korridort, de két egymás követő napon is légicsapást mértek a menekülőkre, legalább 25, illetve 45 áldozatot szedve. A menekülők a kurd enklávéval szomszédos
területek felkelőinek vezetőivel egyezkedtek, hogy fogadják be a civileket, mások az SAA és az azt támogató síita milíciák által ellenőrzött területek irányába indultak el. Hozzávetőleg 30 000 lakos döntött úgy, hogy elhagyja a várost.

Az első napok után azonban elrettentő hírek érkeztek: a nőket módszeresen meggyalázzák, a 12 évnél idősebb fiúkat és férfiakat családjuktól elválasztva börtöntáborokba zárják, ahol gyakran csak a kényszersorozás és a kivégzés között választhatnak. A nyugati városrészbe jutottak mindemellett semmiféle segítségben nem reménykedhetnek: fedél nélkül vészelik át a fagypont körüli éjszakákat, egyetlen javulás korábbi helyzetükhöz képest, hogy az orosz vezetésű kórházakban ellátást kapnak.


Keleten a helyzet reménytelen

Az ostromlott város mindennapjairól sokat meg lehet tudni Bana Alabed, egy hétéves kelet-aleppói kislánytól. A Twitter közösségi oldalán már 230 000-nél is több követőt tudhat magának. Édesanyja, Fatima segítségével Bana rendszeresen küldött üzenetet és videofelvételeket.

A héten százezrek várták azt, hogy a lány újra jelentkezzen, mert az SAA által keresett család Twitter-csatornája elnémult. Utolsó hírük arról szólt, hogy a lakhelyükül szolgáló lakóparkot megtámadták és menekülniük kell. Később újabb üzenetekkel jelentkeztek, és a létezésükben kételkedő szkeptikusoknak megüzenték: a török szolgáltatónak, illetve a meglévő napelemeknek köszönhetően tudnak kapcsolatot tartani a külvilággal.

Az első fogait novemberben elvesztő kislány arcára az utóbbi hetekben egyre inkább kiültek a nélkülözés jelei. Hatalmas szemével mély, szürke gödrökből mosolyog a világra, vékonyka lábaival lépked a törmelékek között. A család a folyamatos híradással elképzelhetetlen kockázatot vállalt. A nyugati városrészből szivárgó információk és Aleppói Média Center videoszerkesztőjeként dolgozó Mohammed Hardan beszámolója szerint a magyarországi ötvenes éveket idéző titkosrendőrség soha nem látott intenzitással figyeli a közösségi médiát és semlegesíti, iktatja ki a szír újságírókat.

Hadi al Adbullah, a Riporterek Határok Nélkül szervezet Szabad Sajtóért Díját elnyert, eredetileg diplomás ápoló júniusban lakásánál szenvedett bombamerényletet, operatőre és barátja, Khalid al-Issa is életét vesztette.

A korábbi harmadára zsugorodott területen élő civilek számára egyetlen biztos pont van: továbbra sem érkezik kívülről semmilyen nemzetközi segítség.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!