A legnagyobb magyar lakossági bankot is bóvli kategóriába sorolhatják a hitelminősítők a devizahitelek végtörlesztése miatt.

Komoly figyelmeztetést kapott hét hazai bank (OTP, OTP Jelzálog, K&H, FHB, Budapest Bank, Erste, MKB), melyek közt éppúgy található magyar pénzintézet, mint külföldi tulajdonban lévő leánybank. Az egyik legnagyobb hitelminősítő, a Moody’s azért tette az úgynevezett megfigyelési listára a hét pénzintézetet, mert pénzügyi erejüket kikezdheti a magyar kormány döntése a devizahitelek végtörlesztéséről. A bankok leminősítését kilátásba helyező figyelmeztetést érdemes komolyan venni, mert a napokban brit és portugál bankok hitelbesorolását is rontotta a Moody’s.

Elemzők szerint a bankok leminősítésének lehetősége nem igazán meglepő, azok után, hogy Magyarország leminősítése is a levegőben lóg. Olyannyira, hogy pénteken pánikeladások kezdődtek a forintpiacon, amikor újra szárnyra kelt a pletyka az ország visszasorolásáról. Emlékezetes, egy héttel ezelőtt az Államadósság Kezelő Központ vezetőjének elszólása eredményezett hasonló devizapiaci reak­ciót. Észre kell azonban venni, hogy a Raiffeisen Bank elemzése már nyár végén az ország hitelminősítésének őszi romlásával számolt. Úgy fogalmaztak: a gazdaság lassulása és a politikai bizonytalanság Magyarország adósosztályzatának bóvliba sorolását eredményezheti.

A bóvli az olyan kockázatos értékpapírok kategóriája, melyet nem ajánlanak befektetésre a hitelminősítők. Bóvli papírokat egyébként nem is vásárolhatnak az alapkezelők, a meglévőket pedig kénytelenek eladni. Hogy mennyire komolyan gondolja az osztrák pénzintézet a véleményét, az is mutatja: immár alulsúlyozásra ajánlja befektetőiknek a magyar államkötvényeket és részvényeket. Ami praktikusan arra szólítja fel a portfoliókezelőket, hogy adjanak el a náluk lévő magyar papírokból.

Amíg az ország bóvliba sorolása azzal járna, hogy drágulna az államadósság finanszírozása és gyengülne a forint, majd ennek nyomán emelkednének a forinthitelek kamatai, addig a bankokat ez úgy érintené, hogy az eddiginél drágábban jutnának hitelekhez a bankközi piacon. Nos, a magyar tulajdonú bankok közül az OTP-t fenyegeti a bóvliba vágás. Szerencsére a magyar lakossági bank elegendő betétállománnyal rendelkezik ahhoz, hogy az adósságlejáratait is figyelembe véve, akár néhány hónapig is kitartson külső piaci finanszírozás nélkül. Ezt követően azonban az OTP-nek is szembe kellene néznie a kamatfelárakkal, aminek költségeit végső soron a forinthitelesek fizetnék meg.

 

Olaszországot és Spanyolországot is leminősítette pénteken a Fitch Ratings, az „egyre intenzívebbé váló” euróövezeti adósságválság hatásaival indokolva a döntést. Ugyanaznap a Moody’s Investors Service leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Belgium kormánykötvény-besorolá­sait. A múlt hónap végén a Standard & Poor’s is leminősítette Olaszországot, arra hivatkozva, hogy gyengültek az olasz gazdaság növekedési kilátásai, és ezen a tervezett reformok sem javítanak sokat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!