Egyévnyi közmunkát engedélyezne csak a kormány a jövőben, árulta el Simon Attila a Világgazdaságnak.

 
Illusztráció - Németh András Péter


A Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára szerint a közmunkaprogramot át kell alakítani, mivel jelenleg „mindenkire szükség van, aki munkára fogható”. Ám hiteltelen a munkaerőhiányra hivatkozni, hiszen így is több mint 70 ezer állás betöltetlen (lásd cikkünket a december 30-i Vasárnapi Hírek 9. oldalán: „Ki beszél itt egymillió munkahelyről?”) – azaz a munkaerőpiac nem szívta fel a közmunkásokat.

Úgyhogy egyelőre nem tudni, mire alapozza a mondását a kabinet, miszerint a 200-250 ezer közmunkásból 100-150 ezernek biztos helye van a versenyszférában.

Mindenesetre a kabinet márciustól kivonná a 25 év alatti fiatalokat a „rendszerből” és három éven belül maximum 12 hónapig lehetne valaki közfoglalkoztatott.

Aki ezt követően sem tud a versenyszférában elhelyezkedni, például egészségügyi ok miatt, azt más módon kell segíteni, mondta az államtitkár.

Hogy miképp, arról nem beszélt. Csakhogy a jelenlegi szabályok szerint azok, akik évente legalább egy hónapot nem dolgoznak közmunkában, nem jogosultak a havi 22 800 forintnyi jövedelempótló támogatásra sem.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!