Lenne jobb megoldás – Három hónap alatt, mellékhatásmentesen csaknem 100 százalékban gyógyíthatók a hepatitis C-s betegek, de ez a kezelés egyelőre drága, így sokaknak marad a lassabb, kevésbé hatékony és nehezebb terápia. Legalábbis annak, aki felismeri, hogy fertőző beteg – szűrésekre ugyanis kevesen járnak.

 
Forrás: Profimedia

„Sokkal több hepatitis C vírussal fertőzött ember lenne megmenthető, ha időben felismernék a betegségüket, ami rosszabb esetben májzsugorhoz vagy májrákhoz vezethet” – mondta kérdésünkre Werling Klára egyetemi docens, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének elnöke.

A szakember szerint ezért a július 28-i hepatitis-világnap üzenete az, hogy a szűréssel minél több beteget kell felkutatni, hiszen ma már a legmodernebb, interferonmentes tablettás kezeléssel, mellékhatásoktól mentesen mindössze 3 hónap alatt 95-100 százalékos gyógyulási arány érhető el a betegeknél. Ehhez azonban orvoshoz kell kerüljön a beteg, márpedig ma Magyarországon a 70 ezer hepatitis C-s vírushordozóból annak a 40 ezer betegnek, aki kezelést is igényelne, alig a fele jut el orvoshoz. És közülük is többen kapják még a hosszadalmas, súlyos mellékhatásokkal járó, ám olcsóbb interferonos kezelést, aminek ráadásul csak 40-45 százalékos a gyógyulási aránya, mint az előbb említett modernebbet.

A szakember hozzátette: tárgyalásokat folytatnak az egészségbiztosítóval, így a jövőben várhatóan többen kaphatnak a jobb gyógyulási esélyeket eredményező kezelésből, és arra is van remény, hogy legalább a veszélyeztetettek körében, a leginkább érintett rizikócsoportokban szélesítsék a szűrésre kötelezettek körét.

Werling Klára arról is beszélt, hogy szerinte „nem volt szerencsés” megszüntetni a tűcsereprogramokat, mert a vírusfertőzöttek aránya az intravénás droghasználók körében 60 százalék is lehet.
 
Arra is felhívta a figyelmet, hogy a hepatitis fertőző betegség, ezért is fontos, hogy az ember szűrővizsgálatra menjen, hogy tisztában legyen a fertőzöttségével, még akkor is, ha betegként ezután számos társadalmi megpróbáltatással, előítélettel kell szembenéznie. A szakember a szűrések kiterjesztésével és az egyre jobb terápiás módszerek szélesebb körű alkalmazásával már reálisnak látja az Egészségügyi Világszervezet, a WHO célkitűzését, ami 2030-ra vírusmentessé tenné a világot. A WHO statisztikái szerint egyébként világszerte körülbelül 325 millió krónikus hepatitis B- vagy hepatitis C-fertozött ember él, de megfelelő terápiát csak az érintettek 7-8 százaléka kap, ezért még mindig évente egymilliónál több beteg hal meg a fertőzések következtében.
 

Vérátömlesztéssel kapták. A hepatitis kórokozója vérrel terjedő vírus. Magyarország a közepesen fertőzött országok közé tartozik, a betegek 90 százaléka hepatitis C-vel fertőződött, nagy részük ráadásul az 1993 előtt rendszeresen kapott nem vírusinaktivált vér vagy plazma miatt.
Ma már a vérkészítményeket ellenőrzik erre a vírusra is, továbbá az egyszerhasználatos eszközök elterjedése révén a kórházi fertőzések valószínűsége is kicsi.
A hepatitis A és E a tápcsatornán keresztül (például fertőzött élelmiszer), a hepatitis B, C, D és a többi vírus vérrel és testnedvekkel (ondó, hüvelyváladék, nyál) terjed.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!