Egy hét múlva ilyenkor már sok háztartásban vasalják a fehér ingeket – s míg a diákok készülnek a tanévnyitóra, az egyáltalán nem biztos, hogy lesz majd mit bekötniük a szülőknek.

 
Tankönyvek kiszállítása - MTI-fotó, Bruzák Noémi

Szeptember elsején megkezdődik a tanítási szezon. Ám hogy minden iskolába eljutnak-e a tankönyvek időben – vagyis augusztus 31-ig –, az már egyáltalán nem biztos. A pesszimizmusra okot adhat akár az is, hogy a könyvek kiszállítását irányító Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) diákoknak szóló álláshirdetéseiben még októberig keresnek könyvek válogatására, csomagolására és raklapozására lelkes jelentkezőket. Hogy rohammunkára számítanak, arra abból lehet következtetni, hogy míg szeptemberig az állásra jelentkezőknek szánt órabér csak 600, addig szeptember és október vége közt már 640 forint lesz.

Kell is az ösztönzés, mivel az előző tanévben voltak olyan iskolák, ahol fél évvel a tanítás megkezdése után sem volt még mit lapozgatniuk a diákoknak.

A probléma kiküszöbölése érdekében idén már közmunkásokat és a rendőrséget is bevonták a könyvek terjesztésébe, így valóban akadnak olyan intézmények, ahová már több mint két hete megérkeztek a megrendelt taneszközök, sok helyen azonban még azt sem tudják, mikorra várják a fontos szállítmányt.

A köznevelési államtitkár, Czunyiné Bertalan Judit szerint a minisztérium minden intézkedést megtett annak érdekében, hogy augusztus 31-ig a tankönyvek megérkezzenek az iskolákba, és tudomása szerint a szállításért felelős KELLO a megfelelő ütemterv szerint dolgozik. Ösztönzésként csak annyit mondott: nyilvánosságra hozzák azon kiadók nevét, amelyek nem juttatják el a megrendelt tankönyveket a raktárakba határidőre és az előre meghatározott példányszámban. És áthárítják rájuk a plusz logisztikai és egyéb költségeket is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!