Nem maradhat ki az MSZOSZ az Országos Érdekegyeztető Tanács helyett létrejött Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsból – vélik a meghatározó ágazati szakszervezetek.

Emlékezetes: a kormány a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletek három-három szervezetét – az utóbbi oldalon a Ligát, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségét (MSZOSZ) és a Munkástanácsokat – invitálta tárgyalóasztalhoz, hogy rendszeresen konzultáljanak a munka világát érintő ügyekről.

A versenyszférában szerveződő negyedik konföderáció, az elsősorban volánosokat, mozdonyvezetőket és vegyészeket is képviselő Autonóm Szakszerveze­tek Szövetsége azonban kimaradt a meghívottak listájáról.

Információink szerint ennek személyi oka van: az autonómok elnöke, Borsik János korábban többször kijelentette, nem hajlandó tárgyalni a jelenlegi kormánnyal. Infor­má­cióink szerint az autonómok legutóbbi elnökségi ülésén kemény vita alakult ki arról, hogy felhatalmazást adjanak-e Pataky Péternek, az MSZOSZ elnökének, hogy a szövetséghez tartozókat is képviselje a konzultációs fórumon.

Hétfőn erről egyeztet a két konföderáció elnöksége. Székely Tamás, a mintegy 40 ezres taglétszámú vegyészszakszervezet elnöke lapunknak jelezte: a mindkét konföderációhoz tartozó VDSZ elnöksége már döntött, az egységes fellépés érdekében megadják a felhatalmazást Patakynak, hogy képviselje érdekeiket a konzultációs fórumon. Mint fogalmazott: egységet kell felmutatni a kormány túl­ha­talmával szemben, és nem engedhető meg, hogy a vállalkozásoknál dolgozókat érintő intézkedésekről csak a Liga és a Munkás­tanácsok tárgyaljon a kormány és a munkaadók képviselőivel. Egy másik nagy létszámú, meghatározó szakszervezet, a vasasok elnöke, Balogh Béla szerint az MSZOSZ-nek mindenképpen részt kell vennie a kormány által kezdeményezett konzultációs fórumon. Pataky korábban úgy nyilatkozott: ragaszkodik ahhoz, hogy a fórum keretében aláírt megállapodásokról a versenyszférában szerveződő valamennyi szakszervezettel tárgyaljanak.

„Ha a kormány tárgyalásra hív bennünket, el kell fogadni az invitálást” – összegezte a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszer­ve­zetének (KASZ) álláspontját Sáling József.

A KASZ elnöke szerint az Országos Érdek­egyeztető Tanács már nem állítható vissza, és vannak érvek, amelyek azt erősítik, hogy valamilyen makro-érdekegyeztető fórumot fenn kell tartani. Ilyen lehet a konzultációs fórum, és szakszervezet nem dönthet politikai alapon arról, hogy annak a munkájában részt vesz-e.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!