Nemet mondott a zuglói képviselő-testület a Liget Budapest Projekt új épületeire, de az alsó hangon 150 milliárdba kerülő beruházást ez nem befolyásolja.

 
Még Zoboki Gábor is a Várba tervezte az új múzeumot - A Nemzeti Galéria látványterve, forrás: Zoboki, Demeter é társai építésziroda

A szavazás 12:8 arányban utasította el a Városliget beépítését, de mindez nem okozott meglepetést, hiszen Karácsony Gergely, Zugló polgármestere már hetekkel ezelőtt lapunkban kifejtette: csak a már meglévő épületek felújítását, a közlekedés átszervezését és a park rendbetételét támogatják, az új épületeket nem. Baán László miniszteri biztos személyesen próbálta meggyőzni a csütörtöki szavazáson a képviselő-testület tagjait – sikertelenül. A polgármester leginkább a társadalmi párbeszéd hiányát kifogásolta, míg Baán László azt sajnálta, hogy a testületi tagok „politikai megfontolások alapján” hozták meg döntésüket, s hozzátette, a projektnek köszönhetően a jelenlegi 60-ról 65 százalékra nő a Városliget zöldfelületének aránya, és az évtizedek óta lepusztult növényállomány is megújul. Közben már kormánykörökben sem egységes a projekt támogatottsága: L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Nemzeti Galériát a Várban tartaná. Ahogyan az a Zoboki Gábor is, aki állítólag jó barátságban van a miniszterelnökkel, s ő tervezte az előző Orbán-kormány főberuházását, a Művészetek Palotáját. A világhírű építész az Új Nemzeti Galériára kiírt nemzetközi tervpályázatot „meghekkelte”, ugyanis szembemenve a pályázati kiírással, a Liget helyett (Petőfi Csarnok) a Várba tervezte meg az új múzeumot.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!