Lopott kincsek a vitrinben? - Pert indított az egyiptomi műkincsvédelmi minisztérium Magyarország és Franciaország ellen öt régészeti lelet miatt, amelyet 2002-ben csempésztek ki az észak-afrikai országból. Ebből hármat tavaly vásárolt meg a budapesti Szépművészeti Múzeum egy aukciós háztól, amely azt állította, hogy 1974-ben jutott a leletekhez.

 
A Szépmüvészeti Múzeum egyiptomi tárlatán - MTI-fotó: Bruzák Noémi

A Szépművészetihez eddig semmilyen hivatalos megkeresés nem érkezett az ügyben. Lévay Zoltán, a múzeum kommunikációs vezetője lapunknak azt mondta, minden rendelkezésre álló információ szerint a kérdéses műtárgy legálisan került a gyűjteményükbe és ezt bizonyítani is tudják. „Az egyiptomi reliefet az egyik legjobb hírnévnek örvendő londoni műkincskereskedő cégtől vettük (Rupert Wace Ancient Art), amelytől számos elismert múzeum (British Múzeum, Louvre) is több antik műtárgyat szerzeményezett.

A vásárlás előtt most is múzeumi szakemberek vizsgálták a műkincs eredetét és a rendelkezésre álló dokumentumok alapján azt állapították meg, hogy a tárgy legális úton került az előző tulajdonosához, így megvásárlásának semmilyen jogi akadálya nincs” – magyarázta Lévay.

Egy vásárlás történhet múzeumi, minisztériumi vagy akár NKA-forrásból is.

A Szépművészeti állítja: a műtárgynak 1974-ig visszamenőleg írásos dokumentációval igazolható az eredete, de ismerik az 1974 előtti tulajdonos nevét is. Ezen túl, a műkereskedelemben lévő műtárgyak regisztrációjával foglalkozó nemzetközi cég, az Art Loss Register nyilatkozata, illetve a szerződés egyes rendelkezései is mind garanciát nyújtanak Magyarország jogszerű tulajdonszerzésére. A szerződés azt is rögzíti, hogy ha mindezek ellenére mégis bebizonyosodna a műtárgy illegális eredete, akkor az eladó visszatéríti a vételárat.

A kérdéses leletek Haunefer pap sírjából származnak, aki az időszámításunk előtti harmadik évezred végén, a 6. dinasztia idején élt. A nyughelyet 2001- ben tárta fel egy francia kutatócsoport.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!