Ha a magyar államiság ünnepére invitáló „Együtt az ország” kormányzati honlapon az alkotmányt és az alkotmányosságot nem is említik, azért biztosra vehetjük: idén is az államalapítás, Szent István király és az új kenyér ünnepe augusztus 20.

 
Tucatnyi megváltozott munkaképességű ember is segítette az ünnepi előkészületeket

Vasárnap délben nyitják meg a Magyar Ízek Utcáját a budai Duna-parton, s az Erzsébet hídtól a Bem térig mintegy száz elárusítóhelyen kínálják a hétfői tűzijáték végéig a tradicionális és minőségi „hazait” – ételt, italt, s persze az ország és az esztendő díjnyertes gasztronómiai remekműveit.

Holnap reggel fél 8-tól térzenével, díszelgési bemutatóval várják a közönséget a Kossuth téren, ahol 8.30-kor katonai tiszteletadással vonják fel Magyarország nemzeti lobogóját. Kardot rántva tesznek esküt az új tisztek, akiket Áder János köztársasági elnök köszönt. A Magyar Honvédség Gripen és AN–26-os repülőgépei, Mi–8-as helikopterei nyitják 10 órakor a hagyományos légi és vízi parádét. Ugyancsak 10 órától családi programokkal, játékos, színházi, zenei és táncprodukciókkal várják a közönséget a budai oldalon, a pesti oldalon pedig a Vajdahunyad várban 10-től Kenyérfesztivál, a Parlamentben 13 és 20 óra között ingyenes nyílt nap lesz. Kenyéráldási szertartás kezdődik 15 órakor a Clark Ádám téren, s az aratómenet onnan a Szent István-bazilikához tart, ahol a 17 órai ünnepi szentmisén a liturgiát vezető Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom–budapesti érsek megszenteli az új, Szent István-napi kenyeret.

A központi ünnepségsorozat része a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj is. Az ingyen látogatható sportrendezvény a Puskás Ferenc Stadionban 16-tól 19 óráig tart, s a versenyek után ott kerül sor a Londonban érmeket, pontokat szerző olimpikonjaink hivatalos állami köszöntésére. A 21 órakor kezdődő félórás és 150 millió forintba kerülő tűzijáték ezúttal nem „gellérthegyi”, a rakétákat alacsonyabban lévő négy helyszínről indítják: a Lánchídról s a Dunán horgonyzó 3 uszályról.

 

Szent István és Koppány között vont párhuzamot Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter Sárospatakon a zempléni város augusztus 20-i ünnepségén szombaton. A politikus Szent István szavait idézve kijelentette: a magyarok csak akkor maradhatnak fent, ha európaiak.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!