Egy felelősségteljes macskatulajdonos nem csak ínyencfalatokkal és kényelmes kuckóval kényeztetheti szőrös lakótársát, de arra is odafigyel, hogy megfelelő zene tegye boldoggá cicáját.

Bach, Mozart, Beethoven? Ezen zeneszerzők muzsikái simogatják a lelket – de nem a macskákét. Ahogy minket a burrogó nyávogás tud éjjelente az őrületbe kergetni, a klasszikusok ugyanígy irritálják a cicák fülét. Azt már régóta tudjuk, hogy az embereknek az okoz megnyugvást, ha olyan zenét hallanak, ami a szívritmusukhoz igazodik, és olyan hangokból áll, amelyeket mi magunk is képesek vagyunk (jobb esetben) reprodukálni.

Ugyanezekre a dallamokra viszont idegesen reagálnak a macskák, nyávognak és megpróbálnak eliszkolni. A wisconsini egyetem kutatói a macskák viselkedését vizsgálva arra jutottak, ők is hasonló szempontok alapján kedvelik a muzsikát, ezért nem árt egy kicsit áthangolni a dallamokat, hogy őket is boldoggá tehessék.

Egy pszichológus és egy zeneszerző vállalkozott arra, hogy újrahangszerelje a zeneszerzők remekműveit: úgy alakították át a darabokat, hogy azok a dorombolás tempóját kövessék, és némi nyávogást, madárcsicsergést és egércincogást is kevertek a muzsika alá – így már a macskák is boldogan hallgatták a zenét. Legalábbis az eredmények ezt mutatják: a kutatók 47 példányon tesztelték az áthangszerelt műveket, és míg azok eredetijét hallgatva a macskák inkább menekülőre fogták volna, addig a nekik készült változat egyeseknek olyannyira tetszett, hogy hozzádörgölőztek a hangszórókhoz.

Már csak az a kérdés, hogy a büszke macskatulajdonosok mennyire élvezik a megváltozott hangzást, ami így leginkább tényleg macskazenére hasonlít…

Címkék: Mozaik

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!