Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki lapzártánk után Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és négy volt minisztere ellen, akiket lázadással gyanúsítanak a spanyol hatóságok.

 
A leváltott katalán vezetőnek, Puigdemontnak Brüsszelben sincs nyugta a spanyol tüntetőktől - Fotó: Nicolas Maeterlink, AFP

(A nemzetközi elfogatóparancsról érkezett hír részleteit a Népszava oldalán olvashatja, itt - a szerk.)

A régió függetlenségét egyoldalúan kikiáltó politikusok Belgiumban vannak. A feloszlatott autonóm kormányzat Spanyolországban maradt volt tagjait már előzetes letartóztatásba helyezték. 


A spanyol bíróság döntése értelmében fennáll a szökés, a bűnismétlés és a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye, ezért nem engedte, hogy a katalán gyanúsítottak szabadlábon védekezzenek. Puigdemont egy nyilatkozatban „Katalónia legitim kormányának elnökeként” követelte a miniszterek és Oriol Junqueras alelnök szabadon bocsátását. Barcelonában több ezren tiltakoztak a függetlenségpárti vezetők bebörtönzése ellen.

Az őrizetbe vett politikusok közül Santi Vila már pénteken elhagyhatta a fogdát, miután kifizette az 50 ezer eurós (átszámítva több mint 15 millió forintos) óvadékot. Vila már a függetlenség múlt pénteki egyoldalú kikiáltása előtt lemondott a katalán kabinetben viselt tisztségéről, azóta tárgyalásos megoldást keres a spanyol hatóságokkal. Puigdemont ügyvédje, Paul Bekaert már csütörtök este tényként kezelte az elfogatóparancs kiadását, amely alapján a politikust és társait akár azonnal őrizetbe vehetik a belga hatóságok. Elmondta, hogy védence Belgiumban marad, és teljes mértékben együttműködik a hatóságokkal a kiadatási eljárás során. Az elfogatóparancsot a La Libre Belgique napilap szerint a fordítás után továbbítják az ügyészségnek, majd a vizsgálóbíró dönt arról, hogy az öt érintettet előzetes letartóztatásba helyezik-e. Ezután a büntetés-végrehajtási tanács kamarája megvizsgálja a kérelem érvényességét. Ha a spanyol megkeresés összhangban áll a belga joggal, kiadhatják Spanyolországnak a volt katalán kormánytagokat akkor is, ha a fellebbezés lehetősége még nyitva áll előttük.

A leváltott katalán elnök röviddel a függetlenség múlt pénteki kikiáltása után elhagyta Barcelonát, majd hétfőn – amikor a spanyol hatóságok átvették az ellenőrzést az autonóm terület felett – Brüsszelbe utazott, és azóta is Belgiumban maradt.

Sajtóhírek szerint a volt kormánytagok az északi, flamand nyelvű régió legnagyobb városában, Antwerpenben tartózkodnak. Sokan arra számítottak, hogy a volt katalán elnök politikai menedékjogot kér, miután Theo Francken belga menekültügyi államtitkár azt mondta, ha kérelmezné, meg is kaphatná. A leváltott elnök azonban közölte: nem kér menedéket, de nem is tér vissza Katalóniába, amíg nem kap biztosítékokat a spanyol hatóságoktól a tisztességes eljárásra. Charles Michel belga kormányfő kijelentette, Puigdemont nem a belga kormány meghívására érkezett Brüsszelbe, és ugyanolyan elbírálás alá esik, mint bármely más uniós állampolgár.

A spanyol főállamügyész lázadás, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanújával kezdeményezett büntetőeljárást a korábbi katalán kormány és a barcelonai parlament elnökségének több tagja ellen. A legsúlyosabb államellenes bűncselekményekért akár 30 év börtönt is kiszabhatnak a spanyol törvények alapján.

(Háttér a november 4-i Vasárnapi Hírek 11. oldalán olvasható, "Teli hassal panaszkodnak" címmel.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!