Nem újabb nemzeti homorítás és nem újabb nemzeti mutyi – ebben többé-kevésbé biztosak a legújabb ebtörvényt kommentáló forrásaink.

Krausz Viktória és Nagy B. György összeállítása a március 26-i, friss VH-ban.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!


Tömeges állatkínzásba is torkolhat az új ebtörvény, ami a magyar fajtákat veszi csak államikutya-számba.<br> - Már így is működnek a kutyagyárak – papírok nélkül Dél-Európa szívja fel az ebeket, a selejt marad itthon.<br> - Drámaian csökken a törzskönyvezett kölyökállomány.

Drága fajták a nemzetközi piacon (az árak kölykönként, forintban értendőek):
Szamojéd (szibériai szánhúzó):
0,8–1,5 millió
Rottweiler: 0,5–1,5 millió
Angol buldog: 0,4–0,9 millió


Tenyésztő nemzet vagyunk. A Magyarországon tenyésztett kutyák remekül szerepelnek külföldi versenyeken. A tavalyi világkiállításon 14 győzelem született. Igaz, az előző években több tucat első helyezést hoztak össze a tenyésztők. A visszaesés oka, hogy a jó minőséghez kellően nagy populációra is szükség van – csakhogy ez az utóbbi években elmarad a kívánatostól. A jó minőségű fajtákra van kereslet külföldön: a „hazaiak” közül szeretik a rövid szőrű magyar vizslát, a pulit és a komondort, de sokkal nagyobb tömegben megy el az itthon tenyésztett francia buldog, a dobermann, a foxterrier és a német juhász. Eddig 5–20 ezer forintot kóstált egy törzskönyv, a jövőben a MEOESZ 6 ezer forintban egységesítené az árat.


Hungaroebek: puli, pumi, mudi, komondor, kuvasz, erdélyi kopó, drót- és rövid szőrű magyar vizsla, magyar agár


2%-át
adják a magyar fajták az évente törzskönyvezett kutyáknak


300 millió
forintnak megfelelő összeget fizetett valaki a világ legdrágább kutyájáért, egy vörös tibeti masztiffért.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!