Nem vették a fáradságot - Három afrikai AIDS-kutatót nem engedtek be Magyarországra egy áprilisban tartott nagy nemzetközi konferenciára. Erről Kholoud Porter, a University College London professzora értesítette a 444.hu hírportált, és megdöbbenését fejezte ki a példátlan precedenssel kapcsolatban.

Az esetről a Külügyminisztériumnak, az érintett országok nagykövetségeinek és az Európai Bizottságnak is levelet írtak a szervezők. Egy ruandai, egy kenyai és egy dél-afrikai kutatónak nem sikerült részt vennie a konferencián, amelyen epidemiológusok, statisztikusok elemzik a HIV-vel élő populációk adatait és a legfrissebb tudományos eredményeket. A ruandai kutató túl későn kapott beutazási engedélyt, a kenyai kutatónő kérelmére egyáltalán nem reagáltak, a dél-afrikai orvos-farmakológus vízumkérelmét azzal utasították el, hogy félő, nem térne vissza hazájába.

„Hajmeresztő ez az eset. Arról tanúskodik, hogy a magyar külképviseleteken nem vették a fáradságot, hogy utánanézzenek, kik ezek az emberek és mivel foglalkoznak pontosan, és mi az esemény, amire szeretnének eljutni. Az ügyben szerintem van egy jó adag rasszizmus is” – kommentálta az esetet lapunknak Bereczky Tamás, az European AIDS Treatment Group szóvivője, aki azt is hangsúlyozta, az esemény egy nagyon komoly tudományos konferencia. Különösen kínos, hogy a konferencián végül 13 afrikai tudós vett részt, közülük 11-en fehérek, vagyis valóban felvetődhet a rasszizmus vádja.

A szervezők idén 20. alkalommal rendezték meg a konferenciát, és még soha nem fordult elő
hasonló eset, mint ahogy az sem, hogy valamelyik kutató ne tért volna vissza a hazájába.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!