Magyarország konzultációra hazarendelte Hollandiába akkreditált nagykövetét, jelentette be Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint ez azt jelenti, hogy határozatlan időre megszakítottuk a nagyköveti szintű kapcsolatot Hollandiával.

A radikális magyar lépés oka, hogy Gajus Scheltema, Hollandia nagykövete a 168 órának adott nyilatkozatában – az Orbán-rendszerről tett, korántsem dicsérő megállapításai között – azt mondta: a muszlim terroristák ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány. Szijjártó arra utasította a hágai magyar ideiglenes ügyvivőt, hogy a holland külügyminisztériumban a lehető leghatározottabban utasítsa vissza a Magyarországot ért rágalmakat és megalapozatlan kijelentéseket, valamint kérjen magyarázatot arra, hogy mi áll a kijelentések hátterében.

A külkapcsolatok hivatalos kelléktára egyébként nem ismeri a „nagyköveti szintű kapcsolatok megszakítását”, mint formalizált, intézményesített diplomáciai lépést. Megszakítani csak a diplomáciai kapcsolatokat lehet – idáig szerencsére még nem mentünk el. Lehet emellett hazahívni konzultációra a saját nagykövetet (ez most megtörtént), valamint akár távozásra is fel lehet szólítani a másik ország nagykövetét – ennek viszont most nem kellett megtörténnie, mert Gajus Scheltema holland nagykövet megbízatása egyébként is lejárt, a diplomata javában csomagol.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!