Pályamódosítás, életútváltoztatás témában nyílt napot ajánlott fel a volt Malév-dolgozóknak a CoachOK Szakmai Szövetség. A tréningre az utcára került 1500 Malév-dolgozóból százan jelentkeztek.

 
A pilótáknak volt hova menniük, a többiek nehéz helyzetbe kerültek

A couchok, azaz a tanácsadók szövetkeztek a Magyar Légiközlekedésért Egyesülettel is, amely egy új nemzeti légitársaság létrehozásáért küzd, s szervezetten segíti az eddigi dolgozókat új munkalehetőség találásában vagy vállalkozás alapításában.

Érdekes mód férfit nem lehetett látni. Egy főiskolát végzett fiatal nő adminisztratív területen dolgozott, s úgy tudja, hogy egykori kollégáinak még az ötöde sem tudott elhelyezkedni. Különösen nehéz ez a repüléshez kapcsolódó műszaki végzettségűeknek, így valószínűleg ők a tréningben sem hisznek. A kapcsolati tőke szerinte sokat jelent: azoknak sikerült inkább új helyre lelni, akik ügyfelekkel, széles ismeretségi körrel dolgoztak, vagy több lábon álltak, például más végzettségük volt. De tud olyan pilótáról, aki jobb híján biztonsági őrnek szegődött el, s olyan utaskísérőről, aki most Auszt­riában mosogat.

Akik tegnap megjelentek, azoknak a februári csőd után a csoportos és a kérhető egyéni tanácsadás a „gyászhelyzet” feldolgozásában is segíthet, nem csak a pályázásban, keresésben. Azon persze senki nem tud, hogy végkielégítést a csőd miatt nem fognak kapni, s az elmaradt fizetést is majd csak valamikor pünkösd után, a garanciaalapból. Egy kétgyermekes, kétdiplomás nő elmondta: hiába informatikus, 42 évesen már be sem hívják, 38 pályázatából kettőre válaszoltak, és a 40-45 közötti férfi kollégáinak is ez a tapasztalatuk. Ráadásul a róluk alkotott sztereotípiával („jó kis állami, védett burokban voltak”) is szembe kell néz­niük – mesélte. Örül a tanácsadásnak, mert nem tud otthon ülni és várni, de úgy látja: a száz fejvadász és álláskínáló portál ugyanazzal az ajánlatkészlettel dolgozik, ráadásul a recesszió miatt sok cég a meghirdetett állásokat sem tölti be.

Címkék: vb, költségvetés

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!