Néhány napig úgy tűnt, az idei érettségi zökkenőmentesen fog lezajlani, az angol emelt szintű feladatsor egyik eleme végül mégis felháborodást váltott ki a diákok egy részénél.

 
Érettségi vizsga - Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI

Már közel 2200 tagot számlál az a Facebook-csoport, amelyhez azok a diákok (és hozzátartozóik) csatlakoztak, akik úgy gondolják, „az emelt szintű angol érettségi listening feladata, elfogadhatatlan minőségével gyerekek százait (ezreit) állította megoldhatatlan helyzet elé”, és ezért nem a gyerekeknek kell a felelősséget viselniük. Közben az erről szóló petíciót szintén közel 1600-an írták alá az interneten. A csoport tagjai azt tervezik, az Oktatási Hivatalhoz (OH) fordulnak, hogy a diákok megismételhessék a vizsga ezen részét. A szöveghallgatásos feladat egyes részei a felháborodott érettségizők szerint érthetetlenek voltak a furcsa akcentus és a háttérzajok miatt. Péntek reggel az ominózus hanganyag kikerült az Oktatási Hivatal (OH) honlapjára, azonban az Eduline oktatási hírportálnak néhány diák azt mondta, hogy a vizsgán gyorsabb és kevésbé érthető volt a felvétel.

Tegnap délután a hivatal nyilatkozatot adott ki, mely szerint a tételkészítő bizottság álláspontja az, hogy „a szóban forgó hanganyag minden tekintetben megfelel a vizsgaleírás előírásainak”.

Haraszti Klára, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium angol szakos tanára azt mondta lapunknak, az ő emelt szinten érettségiző diákjai is nehéznek tartották a szöveghallgatásos feladatot, és azt mondták, a felvétel sokszor pont ott volt zajos, ahol a kérdésekre adandó válaszok szerepeltek.

A tanárnő az OH oldalán fellelhető hanganyag meghallgatása után maga is úgy vélekedett, hogy a feladat nehéz volt, de azért nem teljesíthetetlen. A problémát az okozhatta, hogy az első szöveg egy múzeumi tárlatvezetés, amely kissé visszhangos volt, mivel nagytérben lett rögzítve, ráadásul Picasso művészetéről szólva néhány francia név és kifejezés is elhangzik. A harmadik szövegben pedig erős déli akcentussal beszél egy amerikai férfi.

Haraszti Klára szerint az emelt szinten érettségiző diákok nagy része erre már fel van készülve, hiszen az internetnek, filmeknek és zenéknek köszönhetően már rengetegféle akcentust hallanak. Nem tartja valószínűnek, és igazán indokoltnak sem, hogy megismételjék a vizsgát, az érettségizők felháborodása valószínűleg annak köszönhető, hogy a felvételinél minden százalékpont számíthat, amit elvesztenek.

Hogy mire számíthatnak azok, akik az OH belátásában bíznak,azt talán szemléltetheti egy korábbi eset. Három évvel ezelőtt a németből középszinten vizsgázók panaszkodtak arra, hogy az egyik hanganyag érthetetlen volt, a beszélő hadarva és furcsa akcentussal beszélt. Az OH akkor sem adott igazat a diákoknak, azt mondták, a hangaanyag „kifogástalan” volt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!