Ha Maria Butina esetét vizsgáljuk, nagyon nagy fába vágjuk a fejszénket. Ugyanis elsőként azt kell eldöntenünk – és ami ennél fontosabb, az FBI-nak is el kell döntenie –, hogy kivel állunk szemben. Nagystílű kémnővel vagy egyszerű diáklánnyal? Bár diáklánynak kissé érdekes lenne ez a meglehetősen agilis hölgy.

 

Persze azt, hogy szimpla egyetemista lenne, az ügyvédjén, Robert Driscollon kívül senki sem állítja, ugyanis ez a modern Mata Hari vagy női Stirlitz (kinek melyik párhuzam tetszik) olyan körökben forgott, meglehetős tudatossággal és a beépülés nyilvánvaló szándékával, ahová semmiféle kommunikáció szakos diáknak nincs bejárása. Ahogy a sajtónak se nagyon. Ennek fényében érdekesen hangzik a tanult Driscoll doktor által kibocsátott hivatalos nyilatkozat, mely szerint védence, Maria Butina „nem ügynök, csak egy nemzetközi kapcsolatok szakon tanuló diák, aki a diplomájával szeretne karriert csinálni az üzleti életben, és csak ezért kereste amerikai és orosz politikusok meg üzletemberek társaságát. Butina letartóztatása, és az ügy, amit kikerekített az FBI ebből az egészből, túlzás.”

Ezzel szemben áll Kevin Helsonnak, az FBI különleges ügynökének véleménye, miszerint Maria küldetése az volt, hogy „személyes kapcsolatokkal éljen vissza olyan amerikai állampolgárok esetében, akiknek van befolyásuk az amerikai politikára, és így elősegítse az Oroszországi Föderáció érdekeit”. Bírósági iratok szerint Butina legalább egy alkalommal szexet ajánlott valakinek, hogy pozíciót kaphasson egy különleges érdekeket képviselő szervezetnél, valószínűleg a fegyverlobbi nagyhatalmú szószólóinál, az NRA-nál.

Mármost annyit tudunk biztosan, hogy a 30 éves hölgyet július közepén tartóztatták le Washingtonban, éspedig azzal a váddal, hogy orosz ügynök, aki nem regisztráltatta magát a törvény szerint. Az idevágó törvények kissé mosolyogtatóak, mert egy ügynöknek természetesen nem az lesz az első dolga állomáshelyére érkezése után, hogy bejelentkezik a hatóságoknál.

Azonban ez a vád nem tréfadolog. A Butina-ügy nyomozása teljesen függetlenül fut a Robert Mueller-féle vizsgálattól, amely az amerikai választásokba történt orosz befolyást elemzi. Azonban a pesszimisták ehhez hozzátennék: egyelőre függetlenül, ugyanis Butina kisasszony ügyei nagyon hamar kapcsolatba kerülhetnek a választásokat befolyásoló ügynökökkel. De hát kicsoda egyáltalán Maria Butina?

Maria 1988-ban született a szibériai Barnaulban. Édesapja bútorgyáros volt, aki az első adandó alkalommal ráhagyta a vállalkozást, csak előbb még beléje oltotta a fegyverek és az orosz föld szeretetét. Maria ezzel is indokolja fegyverimádatát – egy interjúban azt nyilatkozta, „ritka az olyan szibériai, aki el tudja képzelni az otthonát fegyver nélkül”. Maria tehát már kora ifjúságában sem kellett nélkülözzön, így két bútordarab kiesztergálása között olyan sikeresen kitanulta a politikai tudományokat, hogy tizenkilenc éves korában már az Altáji Határterület tanácsába választották. Természetesen demokratikus úton, ahogy azt arrafelé mindig is szokták. Ennek következtében Moszkvába költözött, a bútorgyárat hirdetési ügynökségre cserélte, és belépett a Putyin elnököt támogató IŸú Gárda nevű szervezetbe. 2011-ben megalapította a „Jog a fegyverviseléshez” nevű mozgalmat, amely szintén spontán, népi egyesülésnek mondható, kérem, Oroszhon tele van ilyenekkel.

Ekkoriban ismerkedett meg Alexander Torsin bankárral, Putyin elnök nagy hívével, akit tolmácsként útjaira is elkísért (neki köszönheti amerikai ösztöndíját, sőt az ellene felhozott bizonyítékokat is, mivel Torsinnal folytatott Twitter-beszélgetései alapján jöttek rá, hogy az iŸú hölgy finoman fogalmazva is kémgyanús). Torsinnal pedig csak az a baj, hogy nem pusztán dúsgazdag bankár, hanem körözött bűnöző is, bizonyos spanyolországi pénzmosások miatt.

Voltaképpen nagyon nagy halat foghatott az FBI Maria Butina személyében: nem egyszerű ügynököt, hanem hálózati csomópontot, kapcsolatok kiépítőjét és fenntartóját. Persze lehet, hogy az ügyvédjének van igaza, és Butina kisasszony egyszerű, kommunikáció szakos diáklány, aki túlbuzgóan építette kapcsolatait.

Meg kell mondanunk, Amerika szempontjából talán jobb lenne, ha bebizonyosodna, miszerint ügynök. Különben jobb, ha a jövőben nagyon vigyáznak a buzgó diáklányokkal.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!