Olyan régen kezdtünk Orbán Viktorral, és ma sem újabb (elme)háborús retorikai fordulata („A jövő háborúi az ivóvízért és földért folynak, mert ezek adják a nemzeti önrendelkezés alapjait. Ez a háború már elkezdődött, csak nem fegyverekkel, hanem más eszközökkel, egyebek közt a leminősítésekkel is vívjuk. Résen kell lennünk.”) miatt teszünk így.

 
Kinek mi számít

Mondott ennél sokkal jobbat is: „én nem hághatom át a magyar jogrend határait. A versenyben a megadott szabályok szerint kell nyerni, nem pedig politikai kapcsolatokkal”. Meg azt is mondta, hogy „a megújuló Magyarországon nem az összeköttetések és az ügyeskedés, hanem csak az igazi teljesítmény számít”. Ennek alátámasztására az elmúlt egy hétről a következő híreket csatoljuk.

Egy: a szoros kormányzati kapcsolatokkal rendelkező üzletember, Nyerges Zsolt állatorvos testvére politikai főtanácsadó lett az új fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné mellett – értesült az [origo]. Elődjének, Fellegi Tamásnak korábban több konfliktusa is támadt azzal a gazdasági körrel, amelynek Simicska Lajos, a Fidesz legfontosabb gazdasági háttérembere mellett Nyerges is tagja; ő a számos állami megbízást elnyert és több személyi szálon is a jelenlegi kormányhoz kötődő, amúgy átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű Közgép Zrt. elnöke. Némethné szintén ennek a körnek a tagja; ezzel magyarázták sokan, miért nem kellett diploma a bársonyszékhez.

Kettő: sajátos versenyben győzhet a Simicska és Nyerges érdekeltségébe tartozó Publimont Kft., mi­után a konkurencia által megtámadott, vitatott formában és tartalommal kiírt BKV-tenderen egy olyan céggel együtt maradt talpon, amely ugyancsak hozzá köthető – írta a Népszava. A meghívásos pályázatot a BKV úgy írta ki, hogy azzal kizárta régi szerződéses partnerét, a Peron Reklám Kft.-t, amiben a közlekedési vállalatnak is tulajdonrésze van. A lap szerint mindkét Fidesz-közeli cég milliókkal kevesebbet ígért, mint a Peron.

Három: kilenc év sikeres üzemeltetés után egy telefonhívással és két hét levonulási idővel, indoklás nélkül mondtak fel a budapesti Erzsébet téren működő Gödör Klub üzemeltetőjének. A közigazgatási minisztérium pályázat nélkül a Volt fesztivál és a Balaton Sound zenei programigazgatóját, Muraközy Pétert bízta meg a programszervezéssel, aki tagja Navracsics Tibor miniszter baráti futballtársaságának.

Négy: Szájer József fideszes EP-képviselő az Európai Parlament szerdai, Magyarországgal foglalkozó ülésén utasította vissza, hogy feleségének, Handó Tündének, az Országos Bírói Hivatal új elnökének előmenetelét bárki amiatt akadályozza, amiért ő politikus.

Öt: a Nézőpont Intézet – amelynek cége nyerte évi 360 millió forintért az egységes kormányzati médiafigyelésre kiírt közbeszerzési pályázatot – arra az eredményre jutott, hogy most 2,5 millióan szavaznának a Fideszre, szemben a két évvel ezelőtti 2,7 millió fővel. Míg a 2010. áprilisi adatokhoz képest 146 ezer fővel csökkent a kormánypártok tábora, az MSZP 400 ezer szavazót vesztett, az LMP pedig 100 ezret.

Ha teljesítmény, akkor Matolcsy György. Hiába sürget gazdaságpolitikai fordulatot már az egész szakma, Heim Pétertől Bod Péter Ákosig, a nemzetgazdasági miniszterről mindez lepereg. Sőt. A nemzetközi szaktekintélynek számító Kopits Györgyöt sértődöttnek és hiteltelennek nevezte, mivel a Költségvetési Tanács volt elnöke arról beszélt: Matolcsynak nincs már hitelessége sem belföldön, sem külföldön, ezért a miniszterelnöknek meg kell válnia tőle. A Matolcsyt elhasználódottnak nevező Járai Zsigmondot pedig vaksággal, valamint udvariatlansággal vádolta. Mint írta, a volt MNB-elnököt szívesen látja egy beszélgetésre, „hogy személyesen is meggyőződhessen arról, kitűnő szellemi és fizikai állapotnak örvendek”.

De nem csak ő! A hvg.hu írt arról, hogy végtörlesztő dolgozóinak kamatmentes munkáltatói kölcsönt ad a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma. Aki kap pénzt, több százezer forintot nyerhet, az állam pedig ugyanennyit veszíthet egy-egy ügyleten. Arra a kérdésre, hogy honnan lesz erre pénz és kinek adnak bizalmi alapon kiosztható kölcsönt, a tárca nem válaszolt. Amúgy a minisztériumból és a hozzá tartozó intézményektől több mint 900 dolgozót kell elbocsátani, hogy a kormány ne lőjön túl az idei hiánycélon. Addig is viszont egymilliárd forintért köt PR-szerződéseket a Miniszterelnökség, hogy brand­építéssel és több nemzeti konzultációval bemutassa: a kormány összefüggő döntések sorozatával tudatosan építi az erős, jól működő, a nemzeti érdekeket képviselni és érvényesíteni képes országot. A kabinet elvárása szerint a PR-akció során a már létező „versenyképes Magyarország” és „jó állam” brand mellé fel kell építeni a „működőképes egészségügy”, „kulturált állam”, „zöld állam” és „lehetőség” brandeket is. Ez utóbbi indokolatlan célnak tűnik, hiszen nagyon is rögzült az elmúlt majd’ két évben, hogy itt aztán korlátlanok a lehetőségek, mivel csak az igazi teljesítmény számít.

Címkék: MSZMP, Orbán Viktor, Fidesz

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!