Labancok vagyunk, Orbán Viktor is megmondta hétfőn a parlamentben. Definíciója szerint oligarcha az, aki gazdasági hatalma mellé politikai hatalmat is próbál szerezni, például egy párt elnöke lesz, vagy miniszterelnök. A kormányfő szerint Magyarországon ma nagytőkések vannak, nagytőkésekre pedig szükség van.

„Ha ön a magyar tőke ellen beszél, labancpolitikát folytat, amit én elutasítok” – válaszolta Karácsony Gergelynek (LMP). Ha már lebuktunk, vállaljuk emelt fővel a labancpolitizálást: több mint 9 milliárd forintos szerződést ír alá Pécs városa Simicska Lajos építőcége, az eddig mintegy 200 milliárdnyi állami megbízást elnyert Közgép, valamint a Strabag konzorciumával, amivel összesen mintegy 18 milliárd forintos megbízást szerez a pécsi regionális hulladékkezelő programban. A pécsi STOP portál szerint ennek érdekében a Fidesz törvényt is módosított. A Dunántúli Napló pedig arról írt, hogy a program kommunikációs feladatait a szintén egyre több állami és önkormányzati megbízatást elnyerő Prestige Média Kft.látja el; e cég ügyvezetője a Fidesz volt pártigazgatója, Várhegyi Attila.

De térjünk rá inkább a hét eseményére, Áder János államfői beiktatására. Pontosabban arra, hogy új hivatalvezetője a Quality Invest Rt.-ben, a Kaya Ibrahimnak „eladott”, majd 300 milliós adótartozással fantomizált cégek egyikében volt felügyelőbizottsági tag – írta a hvg.hu. Ott ahol Haszonicsné Ádám Márián kívül az utóbb több ügyben elmarasztalt Varga Tamás, valamint Simicska Lajos és Kövér Szilárd, a mai házelnök testvére is feladatot látott el.

A csütörtök óta hivatalban lévő köztársasági elnök honlapja amúgy még tegnap sem működött, ami azért is érdekes, mert több mint egy hete mulasztásos alkotmánysértést követ el Schmitt Pál azzal, hogy április 2-i lemondását követően 30 nappal sem tette közzé vagyonnyilatkozatát. A héten az alkotmányügyi bizottság elutasította a vagyonnyilatkozati eljárásának megindítását abban a kérdésben, hogy a volt államfő eltitkolta-e egyik háza bérbeadásának vélhetően milliós havi bevételét. A plágiumbotránya miatt lemondani kényszerült Schmitt amúgy arra való hivatkozással nem költözött ki a Béla király úti rezidenciáról, hogy nincs hova mennie, és bár három nagyméretű budai családi háza is van (ennek csak egyikéről derült ki, hogy albérlők lakják), valamint egy belvárosi lakása és egy nyaralója, igényt tart a volt köztársasági elnököknek járó lehetőségre, hogy közpénzből vásároljanak számára méltó otthont. „Ami jár az jár, ami nem jár, az nem jár” – fogalmazott a bukott elnök.

Nála nagyvonalúbban talán csak Matolcsy György bánik az állam pénzével. Az unortodox gazdaságpolitikája mellett unortodox kommunikációjáról is elhíresült nemzetgazdasági miniszter a kedvező híreket is képtelen érthetően és megnyugtatóan közölni: szerdán fél óra alatt 100 milliárd forintos kárt okozott a Molnak (az állami tulajdonrész 20 milliárdos veszteséget szenvedett), amelynek 5 százalékkal zuhant az árfolyama, amikor bejelentette, hogy 30 százalékos adóterhelése lesz jövőre az energiaszektor vállalatainak. A piacot annak ellenére sokkolta a hír, hogy a Mol számára kedvezőbb az új konstrukció, mert a Széll Kálmán-terv 2.0-ban még 16 százalékos Robin Hood-adó szerepelt. Az újabb sarcok bejelentésekor azt is elmondta, hogy „az 58 kisadót tavaly 48-ra csökkentettük, majd az év végén ismét 54-re emelkedett az adók száma. Most hét adónemet megszüntetünk és három új adót bevezetünk, így 51 adó lesz, héttel kevesebb, mint 2010-ben volt”. Azaz: 54-7+3=51. Egy konferencián pedig olyanokat mondott, hogy „amit a kormány csinál, az világszínvonal, de a java még hátravan”, meg „adóforradalom, nagyarányú adócsökkentés és gazdaságélénkítés jön”, továbbá „föl kell mennünk a 75 százalékos angolszász-amerikai foglalkoztatási szintre” (a mikénttel nem untatta a hallgatóságot). Persze ki mástól tanulhatta el a kommunikációs brillírozást, mint Orbán Viktortól, aki a Kossuth Rádiónak adott interjúban egyenesen úgy fogalmazott: a pénzügyi tranzakciós adó rendszere az embereknek előnyös lesz, és mivel a bankadót sem hárították a pénzintézetek az ügyfelekre, a tranzakciós adót sem fogják.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!