Mától kevesebb vonat és távolsági busz jár az országban, naponta 410 vonat és 30 autóbusz nem közlekedik tovább. Az utazási kedvezményeket is csökkentik.

 
Fotó: Komka Péter / MTI

A változás körülbelül a vasútvonalak felét érinti. Köztük sok olyat, amelyet az előző kormány már bezárt, ám a Fidesz a választások után nagy csinnadrattával újra megnyitott. Most ők zárják be. Bár Orbán Viktor szerint ez nem szárnyvonal-bezárás, hanem a párhuzamosság csökkentése, az pedig „már egy másik kérdés”. A járatok ritkításától idén 8, jövőre 12 milliárd forint megtakarítást remél a kormány.

Az utazási kedvezmények rendszere is változni fog, a korhatár előtti öregségi nyugdíjasoknak és azoknak a rokkantaknak, akik tavaly év végéig nem töltötték be 57. életévüket, nem jár majd utazási kedvezmény. Emellett várhatóan a 65 év felettieknek és 6 év alattiaknak is fizetniük kell majd az utazásért, ha csúcsidőben, vagyis reggel vagy délután veszik igénybe a szolgáltatást.

Fónagy János államtitkár a kedvezményrendszer átalakításától 20-25 milliárd forint megtakarítást vár, ami a HVG számítása szerint csak akkor lehetséges, ha a diákok kedvezményeit is csonkítják.

Címkék: vb, Orbán Viktor

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!