Csütörtökön szavaznak Strasbourgban a magyarországi sajtószabadság helyreállítására felszólító határozattervezetről, amelyet négy Európa Parlamenti (EP) frakció fogalmazott meg. A tervezet elítéli a médiatörvényt, felszólítja az Európai Bizottságot a jogszabály végrehajtásának szigorú felügyeletére – értesült a BruxInfo.

A szocialisták, a liberálisok, a zöldek és az Egyesült Baloldal által készített határozattervezet követeli a médiafelügyelet függetlenségének visszaállítását, valamint, hogy a kormány vonja vissza a média működését szabályozó törvényeket, ha bebizonyosodik, hogy nincsenek összhangban az EU-alapszerződés, az EU-jog, illetve az Alapvető Jogok Chartája szellemiségével. Az EP szerint a sajtószabadság sérül Magyar­országon, ezért a testületnek az elektronikus kereskedelemről, az idegengyűlöletről, a rasszizmusról és a terrorizmus elleni harcról szóló irányelveket is jogalapnak kellett volna tekintenie, ezek ugyanis mind tartalmaznak rendelkezéseket a szólás szabadságáról. Ugyanakkor kicsi az esély, hogy a csütörtöki szavazáson a legnagyobb frakció, a jobboldali Néppárt nélkül elérhet többséget a négy párt kezdeményezése.

A magyar parlament hétfőn szavaz a médiatörvény módosításáról. Az LMP számos kiegészítést kezdeményezett a kormány által beterjesztett javaslathoz, például hogy a Médiatanácsban ne csak a Fidesznek, hanem az ellenzéki pártoknak is legyenek delegáltjai.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!