A blog és a videoblog nem tartozik a médiahatóság felügyelete alá, ezért nem is fogják vizsgálni – mondta a Magyar Hírközlési és Média Hatóság (NMHH) elnöke egy pénteki szakmai tanácskozáson. Szalai Annamária szerint nehéz megfelelni az uniós irányelvnek, de mostantól akár példaként is járhatunk elöl, hiszen a magyar médiatörvényt már átvizsgálták, s „mindössze négy apró hibát kell módosítani”, ami sem koncepciójában, sem tartalmában nem változtatja meg azt.

A Társaság a Szabad­ságjogokért (TASZ) viszont elégtelennek tartja a módosításokat, és azt kérték Neelie Kroestól, a digitális politikáért felelős EU-biztostól, hogy terjessze ki vizsgálatát a jogszabály szankció- és hatósági rendszerére, valamint a médiapluralizmus és a tartalomszabályozási kérdésekre is, mert a kormány módosításai helyenként még szigorítanának is a jelenleg hatályos törvényen.

Közben „szorul a hurok” a közszolgálati médiumok körül: 5 milliárd forintot zárolnak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap idei 63,1 milliárdos költségvetéséből – írta a Népszava. A négy közmédium 3 ezer munkavállalója január 1-je óta az alap dolgozója, a társaságoknak teljes vagyonukat is át kellett adniuk. Ám az MTV milliárdokkal tartozik a beszállítóknak, már a műsorkészítés és a munkabérek kifizetése is többször veszélybe került. Az alap lefaragná a dolgozók bérkeretét, miközben a szakszervezetek az új adórendszer miatt csökkent jövedelmek kompenzálását és legalább 6 százalékos béremelést követelnek. Egyesek szerint tavasszal ezer ember kerül utcára. Ráadásul november óta mélyrepülésben van a köztévé félnyolcas Híradója és Az Este is. Halász Zsuzsa, a KDNP volt szóvivőjének műsora, a Jelfogó is rosszul teljesít „elődjéhez”, a Kasszához képest, de nem hozza a várt nézettséget a Szempont sem, amelyet a volt Echo Tv-s Gulyás István vezet. Egy hónap alatt 80 ezerrel esett az MR1 Kossuth Rádió hallgatottsága is.

Kedden Brüsszelben rendeznek beszélgetést a demokrácia kérdésköréről és a sajtószabadságról, amelyen Heller Ágnes filozófus és Nehéz-Posony Márton ügyvéd is részt vesz. Utóbbi a MÚOSZ jogi képviselőjeként a magyar médiatörvény módosításairól beszél majd.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!