Lassan egy hete kúszik közel 40 fokig a hőmérő higanyszála, ami még a legmelegebb nyári napokhoz képest is extrémnek számít. Ilyenkor a testünk megpróbál alkalmazkodni a forrósághoz, ám ez a küzdelem még egy egészséges szervezetet is megvisel.

 
Fotó: Bruzák Noémi, MTI


„A kánikulát azért túl lehet élni – nyugtat meg mindenkit dr. Gyurgyák Tibor belgyógyász-háziorvos –, de tény, hogyha forróság tombol, arra a szervezetünk intenzíven reagál. Hogy ne melegedjen túl, hűtési üzemmódba kapcsol, melynek legfontosabb eleme az izzadás. Ez nyilván pluszmunkát jelent.”

Időseknél, betegeknél akár a 28 fok is megterhelő lehet, de 30 fok fölött általában már egy egészséges, átlagos szervezet is hűtő üzemmódba kapcsol – márpedig ilyen hőségben sok lakásban sincs ennél hűvösebb. Gyurgyák doktor állítja, hogy egy kis odafigyeléssel és a szervezetünkkel való együttműködéssel a meleg okozta bajok 80 százaléka megelőzhető volna. Az izzadás például víz- és ásványianyag-veszteséggel jár, melyet mindenképp pótolni kell – egyegy kánikulai napon 2-3 liter víz is távozhat izzadtság formájában a testünkből.

„Ha nem figyelünk oda a fokozott vízfogyasztásra, a folyadékvesztés hatására a vér besűrűsödik, vérrögök képződhetnek – ezért nő meg ilyenkor a trombózisos esetek száma.

Kánikulában a vérkeringés is felgyorsul, a kitágult erek miatt pedig csökken a vérnyomás, ami olykor még a legedzettebb sportolóknál is ájuláshoz vezethet – figyelmeztet a szakember. „Ha még magas páratartalom is társul a hőséghez, még egy fotelben ülve is olyan aktív munkát végez a szervezet, mintha fel-le szaladgálna az ember.”

Segíthetjük a test küzdelmét, ha mi magunk is beszállunk a hűtésbe: a háziorvos azt javasolja, hogy aki teheti, váltson kímélő üzemmódra. Tekerjen a csuklójára, nyakára nedves ruhát, igyon folyamatosan, ha lehet vizet, és ne terhelje a szervezetét feleslegesen.

Ha érzi, hogy kezd kimerülni, akárhol is van, próbáljon pihenni. Érdemes ilyenkor kerülni az alkoholt, a fűszeres ételeket és a nagy zabálásokat.

„Gyümölcsből is be lehet zabálni! – emlékeztet dr. Gyurgyák. – Inkább többször együnk keveset, ha lehet, egyfélét, hogy ne kelljen hirtelen túl nagy energiát mozgósítani még az emésztéshez is.” Már egy kis légmozgás segíti a test párologtatását, ám a légkondicionálóval nem árt vigyázni.

Igaz, hogy hűt, de ha 5-6 foknál nagyobb a különbség a kinti és a benti hőmérséklet között, nehezebben szokik hozzá a szervezet meleghez. A doktor szerint idősebb korban szó szerint életbevágó lehet a napi többszöri, langyos vizes zuhanyzás, a sok pihenés és a fokozatos evés-ivás – a belső folyamatok 50 év felett már lassabban játszódnak le, és a test túlhevülése könnyebben okozhat alvási zavarokat, idegi kimerültséget, feledékenységet, levertséget, depressziót, szívés keringési zavarokat, szédülést és légzési panaszokat.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!