Az árvizet mostanáig megúsztuk, de egyre több területet önt el a belvíz. A hétfőn kezdődő havazás tovább ronthat a helyzeten.

 
Kállai Márton felvétele

Lassan levonulnak a z árhullámok, de a belvizes területek száma tovább nőtt, már megközelíti a 80 ezer hektárt: az egész Alföld érintett, a legnagyobb elöntések pedig Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megyékben vannak – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A közlemény szerint a Tiszán és a Bodrogon stagnáló, alig változó vízmozgás jellemző, továbbra is első fok feletti vízállásokkal. A következő napokban várható hideg időben a mostani árhullámok vízutánpótlása csökken. Lassan apad a Sajó hazai felső szakasza, miközben a Tiszához közeli torkolati szakaszon alig változó vízmozgás jellemző – ott nem fenyeget nagyobb áradás. A Dunába jutó hó mennyisége pedig átlag feletti, de azért elmarad attól a hótömegtől, ami a 2006-os rekord árvíz előtt halmozódott fel. Az elmúlt napok esőzései következményeképpen kialakult és Tarnaméránál harmadfokú készültségi szintet elért Tarna árhulláma levonulóban van. Apad a Takta felső szakasza is, az alsó szakaszon továbbra is gyengén áradó vízmozgás jellemző. A jövő hét végén várható enyhülés és esetleges eső újabb árhullámokat indíthat el, de ezek nagysága a lehulló csapadék mennyiségétől függ.

Az esetleges árvizekről Szentiványi Árpád vízkár-elhárítási főosztályvezető- helyettes lapunknak azt mondta: a Dunán az igazi veszélyt az okozhatja, ha Alpok magasabb régióiban hirtelen lesz az olvadás és közben sok csapadék is hullik. A Hernádon, a Sajón és az Ipolyon már túl vannak a nehezén, de jöhet még kellemetlen meglepetés. A Drávát tápláló hó mennyisége rekordot dönt, de nem egyszerre zúdul le a víz.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál azt mondták: tavaly is több mint száz ár- és belvízvédelmi gyakorlatot hajtottak végre. Ha jönne az áradat, a hivatásos katasztrófavédelmi állományba tartozó 12 ezer emberen kívül a polgári védelem 100 ezer, az önkéntes mentőszervezetek közel 1400, az árvízi komplex csoportok 5000 fővel vehetnek részt a védekezésben. A rendvédelmi szerveknek, a Magyar Honvédségnek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak országos bevetésirányítási terveik vannak, a gyors reagálás érdekében ennek alapján riasztják, helyezik készenlétbe, veszik igénybe és támogatják tevékenységében az általuk mozgósítható további 36 ezer embert. Homokzsákból, gumicsizmából, fóliából, fáklyából, homokból, lapátból és sok más eszközből, felszerelésből a megyei raktárakban van induló készlet, illetve a központi logisztikai szervezet raktárbázisán is tárolnak ilyeneket. Ám, hogy az induló készlet – homokzsákokból például most több mint 4 millió áll azonnal rendelkezésre, azaz a 2006-os mennyiség harmada – meddig elég, az attól függ, hány folyón és mennyire elhúzódóan támad az ár. Mindenesetre megnyugtattak minket: ha elhúzódna a védekezés, gondoskodnak folyamatos utánpótlásról. Munkagépei, szállító eszközei a katasztrófavédelmi és az együttműködő szervezeteknek is vannak, ha pedig további szállítóeszközökre lenne szükség, akkor kártalanítás fejében vállalkozások és akár magánszemélyek eszközeit is igénybe vehetik.

Az árvíz szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb terület Szabolcs- Szatmár-Bereg megye. „Épp ma jártam végig a környéket, minden folyót megnéztem. A legjobban talán a Túr van kint a medréből” – mondta lapunknak Mórucz István panyolai vállalkozó. „Az emberek nem félnek, de tudják, hogy a helyzet órák alatt változhat. A földeken rosszabb a helyzet: elolvadt az összes hó, miután három napig esett az eső. Az erős szél sokat segít a föld kiszárításában” – magyarázta. „A tavaszi munkálatok egyelőre még nem késnek, de a földeket sok helyen egybefüggő vízfelület borítja” – nyilatkozta Szilágyi Anita mezőgazdasági mérnök az alacsony fekvésű Penyigéről. „A vízelvezető árkok szintén tele vannak, így a gazdák nem tudják leengedni a földjükről a belvizet, pedig hamarosan fagy várható. Ez tönkreteheti az őszi vetést. A repce már sárgul helyenként, a kalászosok még bírják – ám a károk valós mértékét csak akkor tudjuk majd felmérni, ha elvonult a víz” – jegyezte meg Szilágyi.

Címkék: belvíz, Magyarország

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!