Megvétózta Magyarország az illegális migráció visszaszorításáról szóló Európai Unió és Afrika közötti megállapodástervezetet.

 

A brüsszeli magyar követ azzal érvelt, hogy a szöveg túl „puha”, és a magyar kormány keményebb intézkedéseket vár a migráció megfékezésére. Az uniós tárgyalódelegációk a megegyezés szabotálásával vádolják Magyarországot.

A dokumentumot a jövő héten írták volna alá az észak-afrikai Marrákesben, de az egyik utolsó egyeztetésen Várhelyi Olivér jelezte, hogy a mostani formában nem támogatják az egyezséget. A vétó miatt egy jóval gyengébb szöveget terjeszthetnek az afrikai országok elé. Ezután több tagállam is azzal vádolta a magyar kormányt, hogy nemcsak az unió tekintélyét ássa alá, hanem az illegális migráció elleni fellépést is akadályozza.

Ezzel egy időben a Fidesz-frakció nyilatkozatot juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írják: „a Soros-hálózat továbbra is totálisan szembemegy a magyar emberek akaratával; Brüsszelben akciózik, hogy folytathassa a migráció szervezését és ezért meg akarja akadályozni a Stop Soros! törvénycsomag elfogadását”. (Brüsszelben tüntetett a héten az Amnesty International a magyarországi civilek védelmében és a törvénycsomag ellen.) A közleményben az áll: „a magyar emberek a választáson minden eddiginél erősebb felhatalmazást adtak a nemzeti kormánynak ahhoz, hogy megvédje az országot a migrációtól. Ezért szerintük szükség van a Stop Soros! törvénycsomag elfogadására, mert annak az a célja, hogy mindenféle migrációt szervező, támogató és finanszírozó tevékenység ellen szigorúan felléphessenek.

Címkék: Brüsszel

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!