Bajban van, akinek most kell ügyet intéznie a fővárosi okmányirodákban: 3-4 hétre előre lehet csak időpontot foglalni útlevél, személyi igazolvány vagy jogosítvány intézésére.

„A jogsim lejár, az orvosi papírt megszerezve reméltem könnyedén elintézni a megújítását, de augusztus végéig nincs időpont. Ha szerencsém van, addig nem találkozom rendőrrel, ha nem, biztosan elegendő lesz arra hivatkoznom, lobogtatva az orvosi papírt, hogy az okmányirodától már van érvényes bejelentkezésem, és nem büntetnek meg. Vagy rosszul gondolom?” – kérdezte az I. kerület okmányirodájának fórumán valaki. Megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságot: a szóvivői iroda szerint az orvosi papír, a régi jogsi és az okmányirodában kapott időpontot igazoló nyomtatvány elég ahhoz, hogy egy közúti igazolásból büntetés nélkül jöjjünk ki. Az útleveleseknek már nem ilyen egyszerű: hiába lehet borsos felárért akár másnapra útlevelet csináltatni, ha nincs időpont. Nem csak az I. kerületben lassult le az ügyintézés; a találomra kiválasztott II., III., X. és XIV. kerületben is heteket kell várni. Az egyetlen megoldás a Központi Okmányiroda, ahol nem csak előzetes bejelentkezéssel fogadják az ügyfeleket. Ottjártunkkor tömve volt az összesen 22 ablakkal működő (ebből 3-4 volt zárva) iroda, 20 percet kellett sorban állni csak a sorszámért, amely után újabb másfél óra várakozás követett a digitális fotó elkészítéséhez, majd még két óra, amíg az ügyintéző elé járulhatott az ember. Az ügy elintézése – jogosítvány érvényességének meghosszabbítása – mindösszesen 15 perc volt. Annál az ablaknál, ahol az előre bejelentkezetteket fogadták, alig volt forgalom - talán azért, mert egy hónap alatt sokan elfelejtették az időpontot. Voltak, akik már reggel 6-kor sorban álltak a 7-kor nyitó sorszámosztáshoz, hogy a 8-kor nyitó irodában azonnal elintézhessék ügyüket. „Tegnap kora délután próbálkoztam, de akkor már nem adtak ki több sorszámot aznapra” – mesélte az egyik ügyfél.

Vidéken jobb a helyzet: Szegeden akár másnapra is adnak előjegyzést, a miskolci call center a jövő hetet javasolja, Kaposvárott – pedig Alsóbogáttól Kisasszondig a fél megye hozzájuk tartozik – már harmadnap több időpontból is válogathatnánk.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!