Országszerte megemlékezéseket tartottak szombaton a kommunizmus áldozatainak emléknapján. 1947. február 25-én tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. A kormány képviselői – köztük Orbán Viktor miniszterelnök és Schmitt Pál köztársasági elnök – délután mécsesgyújtással emlékeztek a budapesti Terror Háza előtt, a Hősök Falánál.

 
fotó: Beliczay László, MTI

A rendezvényen részt vett Erdő Péter bíboros prímás, esztergom-budapesti érsek is. Az egykori Államvédelmi Hatóság székhelyéül szolgáló Andrássy úti múzeumban beszédet mondott Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki szerint senki nem dönthet rólunk helyettünk, mert csak a felelősséggel megélt szabadság szülhet rendet. „Úgy akarjuk, hogy a jövőben ne legyen helye a félelemnek az életünkben” – fogalmazott. Felszólalt Schmidt Mária, az intézmény főigazgatója és Balás-Piri László, a múzeumot fenntartó Kelet- és Közép-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumának elnöke is.

Különleges tárlatvezetéseket tartottak, például külföldi újságíróknak Kovács Zoltán kormányzati kommunikációs államtitkár vezetésével és egész nap ingyenes volt a belépés. Egy pécsi általános iskola felvette Kovács Béla nevét, Marosvásárhelyen Tőkés László pedig amiatt sajnálkozott, hogy Romániában még nem jelöltek ki emléknapot a kommunizmus áldozatainak tiszteletére. Esztergomban, Hódmezővásárhelyen, Sopronban, Kecskeméten, Hatvanban, Keszthelyen, Hévízen, Hernádszentandráson és Salgótarjánban is rendeztek megemlékezéseket.

Mellesleg azon a héten, amikor Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára arról beszélt Veszprémben, hogy az egész magyar társadalmat megtörte a kommunizmus időszaka, a kormánytöbbség leszavazta az LMP-s Schiffer András indítványát „az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről”. Ez bárki számára hozzájutást biztosított volna az ügynökaktákhoz. A Fidesz 68 százaléka és a KDNP 46 százaléka elvetette a javaslatot, viszont minden ellenzéki párt támogatta. A 386 képviselő közül 320-an szavaztak: 120-an igennel, 172-en nemmel, 28-an pedig tartózkodtak, köztük az antikommunista felfogásáról híres, fideszes Wittner Mária is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!