Egy háromtagú család akár 40 ezer forintot is elkölt egy héten, hogy lehűtse magát – derül ki lapunk számításából. Naponta 600-700 millió forintos többletköltséget jelent a lakosságnak csak a megnövekedett energiafogyasztás. A pénztárcánkat nem kíméli az sem, hogy a baromfihús ára 15 százalékkal emelkedhet: sok szárnyas elpusztult, a melegben kevesebbet esznek, így lassabban nőnek a csirkék és kevesebb a tojás is. A kényszerérő kajszi csak kisebb, az őszibarack jóval drágább is, mint tavaly: kilója várhatóan 200 forint körül alakul. Az országos melegrekordtól 0,6 fokkal maradt el a Pápán mért 37,2 fok, de Újpesten 35,3 fokkal megdőlt az 1957-es, 35 fokos fővárosi melegrekord. A mára várható 33-38 fokkal túl leszünk a nehezén: a jövő héten már „csak” 31-34 fok között várható a délutáni maximum hőmérséklet, és éjszaka 16 fokig is lehűlhet a levegő, amelyet napközben záporok és zivatarok hűsíthetnek átmenetileg. Csütörtöktől pedig vége a kánikulának.

 
Nem olcsó mulatság a kánikula

A férjnek a nagy kánikula beköszöntével vízből naponta 3 litert kell meginnia, ami hetente 14 üveg víz, 120 forintos egységáron számolva: 1680 forint. Naponta egy hűsítő sört engedélyeztünk neki (bár a kánikulában nem tanácsos alkoholt fogyasztani), kivéve a hétvégét, amikor megihat hármat. Ha alsó hangon 250 forintot veszünk, akkor is 2750 forintot költ erre egy hét alatt. Ha eszik minden nap három gombóc fagylaltot, 200 forintos „gömbáron”, 4200 forint kerül tölcsérbe. Az egy hete tartó kánikula két szombatján elviszi a családot a strandra: csak ő legalább 2000 forintot költ belépőre – és akkor még nem számoltuk, hogy odabent mit eszik, iszik: csak leteríti a törülközőt a fűbe, és már megy is csobbanni. Így a lehető legkisebb árakkal kalkulálva is 10 630 forintot költ arra, hogy ne legyen olyan nagyon melege.

A feleségének is 3 liter vizet kell fogyasztania egy nap. Sör helyett napi egy, hétvégére három hosszúlépést számoltunk: ha 300 forintért veszi, még így is 3300 forintot költ fröccsözésre. Neki is jár naponta 3 gombóc fagyi, és hétvégén ő is elmegy a strandra – így összeadva máris 11 180 forintjába kerül egy hét a kánikulában.

A gyerekbe naponta átlagosan 2 liter vizet kell diktálni, ez 1120 forintunkba kerülhet. Ha emellett minden nap kap egy limonádét, hétvégén pedig naponta kettőt, akkor körülbelül 3600 forintot költünk (400 forintos egységáron számolva). Napi két gombóc fagyit a gyerek is elnyalhat, ez is 2800 forintba kerül, de hétvégén megérdemel egy-egy jégkrémet is, darabját körülbelül 300 forintért. A strandbelépője olcsóbb, mint a felnőtteké: ha két napot tölt a medence partján, nagyjából 1600 forintot költünk. Ez összeszámolva 9720 forint.

A leégést enyhítő krémre is kell költeni nagy valószínűséggel: a patikákban körülbelül 1500 forintért beszerezhetjük a bőrünk sajgását enyhítő szert – számításunkban a család egyetlen tubuson osztozik a héten. Muszáj naptejet is venni: a legolcsóbb 20 faktoros is 2000 forintnál kezdődik, a feleség bőre védelmében a 30 faktorossal keni magát, a gyerekeknek szánt magas faktorszámú viszont eléri az 5000 forintot. Mindez körülbelül 10 ezer forintot jelent a családnak, de egy hónapig azért kitartanak a krémek, vagyis hetente 2500 forintot számolhatunk.

Igyekeztünk a lehető legalacsonyabb árakat venni, ám még így is arra jutottunk, hogy ha hűsíteni akarnánk magunkat, egy háromfős családnak ez mintegy 36 ezer forintjába kerülne. Ehhez jönnek a megemelkedett rezsiköltségek: magasabb fokozatra kapcsoljuk a hűtőt, megy a ventilátor (heti pár száz forint), egy légkondi pedig önmagában heti 2500 forinttal is megdobhatja a villanyszámlánkat. Ráadásul a melegben több vizet is használunk: többet zuhanyozunk, locsolunk. Háromfős háztartás esetében ez akár 1000 forinttal is emelheti a fogyasztásunkat. A hőség az autók fogyasztásán is megmutatkozik: a klíma használatával 10-15 százalékkal több benzin fogy.

Ha nem futja otthoni légkondicionálóra, egy „hűsítő alapcsomag” sem olcsó mulatság: egy napernyő legalább 10 ezer forintba kerül, a hűtőtáskák 15 ezernél kezdődnek, s bár a boltok polcairól már lerabolták a ventilátorokat, a néhány megmaradt darab körülbelül 12 ezer forintért lehet a miénk.

Címkék: időjárás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!