A kormány feláldozta az értelmet a belpolitikai haszonszerzés oltárán: a senki által nem támogatott illegális bevándorlás ellen vívott ködszurkálása oktatási programokat is likvidál. A vesztes ismét a CEU, rezsimkompatibilis jelzővel a Soros-egyetem.

 

Minden Orbán Viktor tervei szerint alakul, a miniszterelnök tovább vitézkedhet az Európai Unió ellen, szimpla bevándorláskérdésre szűkítve a jövő évi EP-választás tétjét. A minap bejelentette az Európai Bizottság (EB), hogy vizsgálni fogja a magyar kormány által bevezetett bevándorlási különadót. Ezt a propaganda szerint az illegális migrációt támogató szervezetekre rótta volna ki az állam, de végül a bevándorlás támogatása lett a célpont. Hogy pontosan mit ért ezalatt a jogalkotó (ki a bevándorló, mi a támogatás? stb.), annak megválaszolása a Nemzeti Adó-és Vámhatóság (NAV) dolga lesz. Állítólag készek rá, gyakorlatilag egyelőre tájékoztatást adnak az adóalanyoknak, akik önbevallók lesznek. Vagyis augusztus 25. után tükörbe néznek, és a bevándorlás-támogatásra fordított erőforrások 25 százalékát bevallják, és befizetik szeptember 15-ig. Már ha nem teszi ezt meg a külföldi támogató, megkockáztatjuk, itt Soros György alapítványára gondoltak a (három éve másra gondolni sem tudó) kormánykommunikátorok.

A törvény szerint bevándorlást segítő tevékenységnek minősül a bevándorlás előmozdításával összefüggő médiakampány, a médiaszemináriumok folytatása és azokon való részvétel, a hálózatépítés és működtetés, oktatásszervezés, a bevándorlást pozitív színben feltüntető propagandatevékenység.

„Jelenleg is vizsgáljuk, hogy a jogszabály összeegyeztethető-e az uniós joggal” – írta állásfoglalásában Christian Wigand, az EB jogállamiságért felelős szóvivője a hvg.hu-nak. Szerinte egyébként egy törvénynek sem lehet az a hatása, hogy a civil szervezetek mozgástere szűkül azáltal, hogy a pénzügyi források keresésének és felhasználásának korlátozásával akadályozza a civil szervezetek feladatainak jogszerű végrehajtását. A mozgástérszűkülés első jele, hogy a CEU bejelentette, arra kényszerült, hogy augusztus 24- ével azonnali hatállyal felfüggessze a regisztrált menekülteknek és menedékjogot kérőknek meghirdetett OLIve oktatási programjait, valamint a közép- és dél-európai migrációs politika kutatására meghirdetett, EU által finanszírozott Marie Curie-ösztöndíját. Idevágó hír, hogy a magyar kormány e heti ülésére sem fért be a CEU jövőjét tisztázó megállapodás témája. Ezt New York állammal kellene megkötni, elismerve az amerikai kampusz létezését. Michael Ignatie¡ rektor korábban azt mondta, ha nyárig nem köti meg a kormány a megállapodást New York állammal, Bécsbe költözik az egyetem. A kormány arra hivatkozva húzza az időt, hogy még vizsgálják, milyen képzést folytat a CEU Amerikában. „Jó munkához idő kell”, mondta korábban cinikusan, packázósan Orbán Viktor.

 

FOTÓ: VARGA GYÖRGY, MTI

 

Szembesítés. Orbán Viktor személyesen vesz részt az Európai Parlament szeptember 11-i plenáris ülésén, a Sargentini-jelentés vitáján. A dokumentumról másnap szavaz a parlament – írta a Magyar Idők. Az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE) júniusban fogadta el nagy többséggel a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló különjelentést, a dokumentum szerint az országban fennáll a veszélye az európai értékek súlyos és módszeres megsértésének, ezért indokolt a hetedik cikkely szerinti eljárás megindítása. Ez végső esetben Magyarország szavazati jogának megvonását jelenti.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!