Pénteken, lapzártánk után döntött a Mátészalkai Járásbíróság: elrendeli-e a csengeri örökösnőként ismert asszony előzetes letartóztatását. Sz. Gábornét kedden hozta haza a rendőrség Svájcból, ahol állítása szerint nem sokkal azelőtt vették őrizetbe, mielőtt hozzáférhetett volna az 1300 milliárd forintos örökséghez. A mesés összeg ígérete igézte meg Kósa Lajost, a Fidesz volt alelnökét is.

 

Kevés kínosabb élmény lehet egy politikus, frissen kinevezett, 3500 milliárd forintnyi városfejlesztéssel megbízott tárca nélküli miniszter életében, minthogy egy kampányban kapjon kellemetlen találatot hiszékenysége miatt. Ez történt Kósa Lajossal, Debrecen volt polgármesterével még márciusban.

A Fidesz volt alelnöke alig jutott túl az édesanyja vagyonosodásával járó sertéstelep ügyén, amely az „édesanyám nem strómanja senkinek se” című mondattal az internetes népművészet legszebb gyöngyszemeit hozta, majd belefutott a felesége igen előnyös cégszerzését feltáró ügybe, amikor jött az említett csengeri történet. Ez utóbbi lényege, hogy az állítása szerint 1300 milliárd forintnyi örökséghez jutó nő éppen Kósát kérte meg arra, hogy segítsen a még meg sem szerzett összeg befektetésében, és erről közjegyzői okirat is készült.

Mindez rengeteg kérdést hozott elő a választópolgárokból, akik joggal reménykednek választott politikusaik józan ítélőképességében, és ha ez megvan, akkor a maradéktalan tisztességében. Nem az volna ugyanis egy 250 projekttel megbízott kormányzati népszolga dolga, hogy a saját „jól járásán” tüsténkedjen. Mindenesetre Kósa elfogadott volna a felesége számára 800 millió forintot, a 2013. áprilisi közjegyzői dokumentumon ez szerepelt, majd szeptemberben ugyanezt az összeget az édesanyjára írták. Kósa Lajos annyit mondott: „A hölgy egy csaló, el volt ítélve már csalásért, minden szava hazugság. Minden dokumentum áldokumentum, hamisítvány, kamu, éppen ezért megtettem a rendőrségi feljelentést. A történetből egy szó sem igaz, egyetlen forintot nem örökölt ez a hölgy, senkinek nem adott egy forintot sem. Csalás, amivel egyébként most a Jobbik, illetőleg az ellenzék próbál engem besározni.” Korábban a dokumentumok hitelességét nem vitatta, és elismerte azt is, hogy járt a papírok fejlécén szereplő közjegyző irodájában.

Sz. Gábornét kedden a kórházban hallgatták ki a nyomozók négy órán keresztül. Ügyvédje szerint az asszony pszichésen és fizikálisan is tönkrement. Helmeczy László az ATV-nek azt mondta, az asszony 25 kilót fogyott a négy hónapos svájci őrizet alatt. Kijelentette, védence „megszökni sehonnan nem fog”, Svájcban még a kiadatását sem fellebbezte meg, mert haza szeretett volna jönni. Az ügyvéd szerint a svájci banktitok szigorú intézmény, ezért az lehetne megoldása az ügynek, ha a nyomozók kikísérnék Svájcba az asszonyt, aki a bankban megmutathatná az örökséggel kapcsolatos dokumentumokat.

Jogilag ez lehetséges volna, mégsem életszerű. Az asszony és védője kezdeményezte az ügyben Kósa Lajos tanúkénti meghallgatását, mert szerintük a politikus látott olyan iratokat, ami őket igazolja. Kósa szerint ehhez nincs joga az ügyvédnek (ez jogászok szerint nem igaz), és mindez csak politikai tőkekovácsolás.

FOTÓ: CZEGLÉDI ZSOLT, MTI

2 millió forint – ennyibe kerül a tandíj egy évben abban az elit iskolában, ahová Szabó Tünde sportért felelős államtitkár két gyermeke jár. A tanévkezdésről a Fidesz képviselője posztolt képet a Facebookon, később azt nyilatkozta: gyermekei taníttatása nem köz-, hanem magánügy, bár adódik a kérdés, akkor miért töltött föl képet a hivatalos oldalára? Az állami iskola helyett a magánt választó gesztus sokak szerint képmutatás. Deutsch Tamás EP-képviselő erre ismét felszívta magát: „A virtigli liberális tollnokok most akarják megtiltani Szabó államtitkár asszonynak a szabad iskolaválasztást. Szabadság, barátaim, szabadság. Annyira szép!” E szabadság Kásler Miklós oktatásért is felelős miniszternek szintén jár, gyerekeinek és unokáinak is külföldi iskolát választott. Igen, ez valóban annyira szép.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!