Döbbenet és értetlenség uralkodik az ország legeredményesebb tanodáinak jelentős részében. A hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó intézmények kilenc hónapja várták, hogy döntsön a kormány a támogatásukról, és bár voltak rossz előérzeteik, ekkora arculcsapásra nem számítottak – mondta el lapunknak L. Ritók Nóra, a Toldi Tanodát is működtető Igazgyöngy Alapítvány vezetője.

 
 

A három éve létrejött Tanoda Platform azokat a tanodákat tömöríti, amelyek vállalták, hogy a tapasztalataikat, jó gyakorlataikat megosztják. Közülük 69 vett részt a mostani pályázaton, és csupán 9 nyert. 38 pályázatot elutasítottak (10-et formai okok miatt) 12 nem kapott támogatást, de „várólistára” került, további 10-nek pedig nem egyértelmű a helyzete.

„Az ügy azért is ellentmondásos, mert az Emmi korábban azt mondta: kiemelt szempont, hogy a tapasztalt tanodák tovább dolgozhassanak. Csakhogy szakmailag fontos, meghatározó intézmények maradtak támogatás nélkül. Például a Toldi Tanoda, ami öt éve működik, mégsem felelt meg a kritériumoknak – miközben többen kaptak pénzt tanoda alapítására. Vagyis még nem is léteznek” – mondja L. Ritók Nóra.

Úgy gondolja, bizonyos szempontból nem volt meglepő a döntés, hiszen minden, amit ők csinálnak, tulajdonképpen az állami rendszer hiányosságaira mutat rá. Ugyanakkor meglepőnek tartja, hogy a nyertesek között van például a Református Egyház, amely Biharkeresztesen és Komádiban alapíthat tanodát úgy, hogy ebben semmiféle tapasztalata nincs ezeken a településeken. Éppen az általa fenntartott biharkeresztesi iskola miatt „szegregálódott” teljesen a település másik, állami iskolája. „Különösen fáj, hogy mi, akik a Református Egyház által fenntartott iskolából kiszorult hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozunk, nem kapunk egy fillért sem. Miközben ők, akiknél gyakorlatilag nem tanul olyan gyerek, akiknek a felzárkóztatására ezek a pályázatok szólnak, megkapják a pénzt. Ezzel egyszerűen nem tudok mit kezdeni, mert nincs is rá logikus magyarázat” – mondja L. Ritók Nóra.

A szakmai értékelésnek, ami alapján elutasították a jó tanodák pályázatait, számtalan olyan pontja van, ami megkérdőjelezi, hogy egyáltalán rendesen elolvasták-e a beadott anyagot. Előfordul, hogy olyan dokumentumokat hiányolnak, amik ott vannak a mellékletek között. Emellett negatívumként értékelték és pontlevonással büntették azt a gyakorlatot, hogy a Toldi Tanodában a gyerekekkel közösen döntenek bizonyos kérdésekről, például a szabadidős és kulturális programokról. „Mi öt éve a szegregátumban a gyerekeket és a felnőtteket is a részvételi demokráciára ösztönözzük. Arra tanítjuk, hogy igenis van beleszólásuk abba, hogy mi történik velük. A gyerekek már képesek érvelni, kiállni az érdekeikért, de az elbírálók szerint ez rossz, a tanárnak autokratikus módon kell dönteni arról, hogy mi történik a tanodában.”

Hogy mentse a még menthetőt, L. Ritók Nóra úgy döntött, hogy a korábban, Bayer Zsolt kitüntetése miatt visszaadott lovagkeresztjét, (amelyet az esélyteremtésért kapott) elárverezi, bár nem a szokványos módon. Mindenki, aki akár csak egy kis összeggel támogatja a Toldi Tanodát, kap egy névre szóló „lovagjegyet”, vagyis egy emléklapot, aki pedig a legtöbbet ajánlja, megkapja magát a kitüntetést. Az összegyűjtött összeg valószínűleg csak arra lesz elég, hogy egy kis időt nyerjenek, amíg az állam jobb belátásra tér, új pályázatot ír ki, vagy más támogatás érkezik. De most az látszik, a tanodák egy része biztosan nem bírja sokáig, és kénytelen lesz bezárni a kapuját.

A tanodák olyan intézmények, amelyek iskolán kívüli foglalkozás keretében a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók, sok esetben romák iskolai sikerességét, továbbtanulását, későbbi elhelyezkedését, illetve társadalmi integrációját próbálják elősegíteni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!